Dioptriás sportszemüveg készítés

sportszemüveg rapidus optika

Optimális védelem bármely sportághoz

Az éles látás, az optimális védelem, a kényelmes illeszkedés és a maximális tartósság a legfontosabb jellemzői egy minőségi sportszemüvegnek. Sportolás közben a maximális teljesítmény mellett fontos a tisztánlátás is, ezért egy jó sportszemüvegnek olyan követelményeknek is meg kell felelni, amit a optika szemüvegek biztosítanak. Számos nap,- és sportszemüveg modellünkbe közvetlenül dioptriás lencse csiszolható, illetve egy belülről rápattintható optikai clip illeszthető.

Speciális sportszemüvegek dioptriás kivitelben is

Sporttevékenység során a teljesítmény és a sportban rejlő öröm mértéke sok mindentől függ. Ezért, ha sportolás közben szemüveget viselünk, a szemüvegnek olyan szempontoknak is meg kell felelnie, amelyek a hétköznapi szemüvegviselés esetén nem mindig jelentkeznek:

 • folyamatos mozgás során is stabilan illeszkedjen a szemüveg,
 • az izzadságnak a szemüvegkeret és a lencsék anyaga ellenálljon,
 • mozgásunk közben a térérzékelés tökéletes legyen,
 • a szemüveglencséinek színe alkalmazkodjon akár különleges fényviszonyokhoz is,
 • akár különleges fizikai hatásokkal szemben is ellenálló legyen.

A választást minden esetben egy alapos beszélgetés előzi meg, amely során az a feladatunk, hogy ügyfelünk sportolási helyzeteivel kapcsolatos tapasztalatairól és elvárásairól képet kapjunk. Ezt követi a személyes szempontoknak megfelelő modell kiválasztása. Ekkor különösen ügyelniük kell arra, hogy az igények és a technikai lehetőségek összhangba kerüljenek. A sikeres választás érdekében olyan modelleket kínálunk, amelyek egyes alkatrészei akár külön is állíthatók a viselő anatómiai adottságaihoz igazodva, vagy a sportszemüveg különleges dioptriás lencsékkel is elkészíthető.

Biztonság és előny

A tökéletes látásnak köszönhetően sportolás közben csökken a balesetveszély, csökken a szemfáradság, jobb koncentráció és nagyobb teljesítmény. Megfelelő keretben lévő polikarbonát (törhetetlen) lencsék megvédhetik a szemet sportolás közben, szemben a kontaktlencsékkel, melyek nem nyújtanak védelmet a sérülés ellen.

A szem védelme kiemelten fontos sportolás közben, a balesetek 41%-a kórházi kezelést igényel. A sportolás a komoly szemsérülések leggyakoribb okozója. A polikarbonát szemüveglencsék (akár színtelen változatban vagy dioptriás napszemüvegként is) nagy ütközési ellenállással rendelkeznek és könnyűek. Széles skálája elérhető a lencsetípusnak polarizált, bifokális, progresszív és fényre sötétedő kivitelben is.

A dioptriás sportszemüvegeknek köszönhetően ma már azoknak sem kell nélkülözniük a sportszemüvegek előnyeit, akiknek nem tökéletes a látása.
A dioptriás változatok minden olyan lényeges tulajdonsággal rendelkeznek, amivel hagyományos társaik. Illeszkednek az archoz, ergonomikus kialakításuknak és kis súlyuknak köszönhetően zavartalan sportolást biztosítanak. Könnyűek, mégis tartósak, törésállóak. UV-védelmük semmiben sem marad el a megszokottól, így a kényelem mellett szemünk védelme is biztosítva van.

adidas sportszemüveg

A modern technológiát alkalmazó dioptriás napszemüveglencsékkel nem kell lemondanunk a stílusos, trendi napszemüvegről és a jó megjelenésről, szemüveg viselőként sem.

A lencsék teljes mértékben “testreszabottak”, a saját dioptriánkban készülnek, 100 százalékos UV védelmet biztosítanak, és a legelőnyösebb, tetszőlegesen kiválasztott szemüvegkeretbe illeszthetők. Tulajdonságaik megegyeznek a napszemüveg lencséjével, a kiváló optikai hatás és látásélesség biztosítása mellett védik a szemünket az éles fény és a nap káros sugárzásával szemben és mindenféle szabadtéri sporthoz, gyalogláshoz, futáshoz, kerékpározáshoz alkalmasak. A dioptriás lencsével készült, ellenőrzött védelmi minőségű napszemüveget szaküzletben vásárolhatjuk meg, ahol nem csak garanciát kapunk hozzá, de ha szükséges, a javítása is biztosított.

Bármely sportághoz

Legyünk hobbijátékosok vagy profik, nincs olyan sport, amely ne kívánna kitűnő látást. Ami a hétköznapokban biztonságos látáskorrigáló eszközként ismert, vagyis a szemüveg, a kontaktlencse, korántsem állja ki maradéktalanul a sport okozta extrém igénybevétel próbáját. Erre valók a dioptriás sportszemüvegek.

A vízi sportok, a labdajátékok, a hegymászás mind népszerű sportágak, amelyek során a szemünkre, látásunkra igen nagy feladat hárul. De mit tegyünk, ha rövidlátók vagyunk, vagy épp a távoli tárgyak érzékelése okoz gondot számunkra?

Mondjuk le a sportról?

A válasz: Nem, viseljünk dioptriás sportszemüveget! Piros lap az utcai szemüvegnek. Tudnunk kell, hogy az utcai viseletre szánt szemüvegek nem alkalmasak sportolásra, egyáltalán nem védenek a sportsérülések ellen. A látás javítására szolgáló szemüvegek többnyire edzett üvegből, illetve műanyagból készülnek, amely anyagok ugyan ellenállóak, mégsem bírják az esetleges nagy erejű ütéseket, kialakításuk nem olyan stabil, mint a speciálisan sportolás céljára kifejlesztett társaiké, és nem szolgálják olyan mértékben a szem biztonságát, mint az elvárható lenne.

Gondoljunk csak bele: ha egy squash labdát jól megütünk, annyi energia van benne, mint egy 22-kaliberes pisztolygolyóban. De említhetnénk a baseball labdát, vagy mondjuk a tollaslabdát is. Utóbbi akár nyolcvan kilométer/óra sebességgel is repülhet a levegőben. A vízi sportok és a havas tevékenységek szintén megkívánják a speciális szemüvegviseletet, hiszen a természeti elemekkel is küzdeni kell sportolás közben. Sporthoz sportszemüveg. A dioptriás sportszemüveg ismérve, hogy lényegesen stabilabb a kerete, a szemüvegkeret szára flexibilis, tökéletesen követi a fej formáját, illeszkedik rá, így sportolás közben nem mozdul el, nem esik le. Ezen szemüvegek jellemzően igen könnyűek, alig néhány gramm súlyúak.

A téli sportokat űzők, terepsízők, lesiklók, vagy épp a snowboard bolondjai szintén óriási választékot találnak sport- és dioptriás szemüvegből. És talán a divat itt érhető igazán tetten számtalan lencseszín és csúcstechnológiát sejtető szemüvegformák képében. A jó sportszemüveg polikarbonátból készül, amit a sportkedvelőknek mindenképpen szem előtt kell tartaniuk. Az anyag ellenálló képességéről jól beszél, hogy polikarbonátot használnak a rendőrségi pajzsok és a sugárhajtású repülőgépek pilótafülkéjének készítésekor is. A polikarbonát alapanyagú szemüvegek látáskorrigáló változatban is elérhetők.

Napszemüvegként is viselhető

A speciális színezéssel az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék nagy része elkészíthető napszemüveg változatban is. Pazar választékból válogathatunk egyedi igényeink alapján: gyakorlatilag olyan színű és árnyalatú, lencsét is választhatunk, amit megálmodtunk magunknak és ami leginkább illik a külsőnkhöz, az arcformánkhoz.

Sportáganként különféle színezetű lencse javasolt, melyek fokozzák a kontrasztot és segítik a vizuális kényelmet. Fontos a napszemüveg használat, mivel csökkentik a vakító fényt és védenek a káros UV sugárzással szemben. Színek és bevonatok választásakor egy alapos látási feladatelemzést végzünk, mellyel megállapítjuk a környező világítási színeket és körülményeket.

Különböző tevékenységekhez más-más színezés javasolt:

síeléshez barna, vörös/narancs, semleges szürke, golfhoz zöld, sárga, ezüst, focizáshoz borostyán-sárga, vízi sportokhoz pedig polarizált barna lencse javasolt.

A napszemüveg lencséjének színe nem csak a vizuális megjelenést határozza meg hanem azt is, hogy milyen jól lehet megkülönböztetni a különböző színeket és milyen lesz a látásélesség a szemüveget viselve. Bizonyos színű lencsék fokozzák a kontrasztot, ezért élesebb látást biztosítanak, viszont egyben befolyásolják a színek megkülönböztethetőségét, ami akár veszélyes is lehet, pl.: ha valamilyen járművet vezetünk és nem tudjuk helyesen megkülönböztetni a jelzőlámpa színeit. Ezért fontos, hogy milyen tevékenységhez milyen színű lencsét választunk.

A legpopulárisabb napszemüveg lencseszínek, melyik színt milyen sporthoz ajánlatos használni?

Narancssárga, pirosas színű lencséket jó használni havas sportokhoz felhős, borús időben. Remekül kiemeli a pálya-kontrasztot, így nagyszerű képet mutat a sípályán, megmutatva minden nyomvonalat, buckát. Enyhébb ködben és bizonyos mértékig napsütésben is megállja a helyét. Kontrasztfokozó hatása miatt vadászoknak agyag célpontokra való lövéseknél ajánlott.

Rózsaszín árnyalatú, pirosas lencsék hasonló tulajdonsággal bírnak, mint a narancssárgák.

Lila színű lencse ugyancsak vadászoknak ajánlott agyag célpontok lövésekor azzal, hogy ha a háttér zöld (füves/erdős).

A réz színű lencsék a golf játékosok körében népszerűek, mivel kiemeli a golflabdát a kék éggel és a zöld fűvel szembe, így az könnyebben követhető.
Kék és zöld lencsék a tenisz labda követését teszi könnyebbé.

Világoskék lencsék ködben, illetve aszfaltos felületen használhatók jól.
A szürke színű lencsék a legneutrálisabbak, legtermészetesebbek és szinte minden sporthoz ajánlott, mert legkevésbé befolyásolják a színtelítettséget.
Barna színű lencsék javítják a kontrasztot (kék fény szűrésével), és ajánlható minden havas sportághoz. Emellett a vadászok is használhatják erős fénykörülmények között.

A sárga lencséjű napszemüvegek biztosítják a legnagyobb kontrasztot és a legélesebb látási körülményeket, ezért főleg célzással kapcsolatos sportokhoz ajánlott. Szürkületben, ködben nagymértékben fokozza a kontrasztot.

A tükrös felületű lencsék erős napfényben havas területeken használhatók jól. A tükör felület a bejövő fény jelentős mennyiségét visszaveri, így az nem vakít, és javítja a látásélességet, kíméli a szemet.

Mobil szemészet és optika

Sportszemüveg készítés dioptriás kivitelben

A modern technológiát alkalmazó dioptriás sportszemüveggel nem kell lemondanunk a stílusos, trendi szemüvegről és a jó megjelenésről.

Kapcsolat

Hívjon minket!

+36 70 7788-540

Küldjön üzenetet!

  Most aktuális

  jó napszemüveg

  Milyen egy jó napszemüveg?

  Pontosan milyennek kell lennie egy jó napszemüvegnek? Lencse és keretválas...

  Read More
  szemüveges lány foci

  Gyermek szemüvegek

  Milyen a jól megválasztott komfortos és egyénre szabottan elkészített gyer...

  Read More
  lencseválasztás

  Lencseválasztás

  Fontos tényező, hogy milyen időjárási körülményekre, ezen belül milyen fén...

  Read More