Dioptriás sportszemüveg készítés

sportszemüveg rapidus optika

Optimális védelem bármely sportághoz

Az éles látás, az optimális védelem, a kényelmes illeszkedés és a maximális tartósság a legfontosabb jellemzői egy minőségi sportszemüvegnek. Sportolás közben a maximális teljesítmény mellett fontos a tisztánlátás is, ezért egy jó sportszemüvegnek olyan követelményeknek is meg kell felelni, amit a optika szemüvegek biztosítanak. Számos nap,- és sportszemüveg modellünkbe közvetlenül dioptriás lencse csiszolható, illetve egy belülről rápattintható optikai clip illeszthető.

Speciális sportszemüvegek dioptriás kivitelben is

Sporttevékenység során a teljesítmény és a sportban rejlő öröm mértéke sok mindentől függ. Ezért, ha sportolás közben szemüveget viselünk, a szemüvegnek olyan szempontoknak is meg kell felelnie, amelyek a hétköznapi szemüvegviselés esetén nem mindig jelentkeznek:

  • folyamatos mozgás során is stabilan illeszkedjen a szemüveg,
  • az izzadságnak a szemüvegkeret és a lencsék anyaga ellenálljon,
  • mozgásunk közben a térérzékelés tökéletes legyen,
  • a szemüveglencséinek színe alkalmazkodjon akár különleges fényviszonyokhoz is,
  • akár különleges fizikai hatásokkal szemben is ellenálló legyen.

A választást minden esetben egy alapos beszélgetés előzi meg, amely során az a feladatunk, hogy ügyfelünk sportolási helyzeteivel kapcsolatos tapasztalatairól és elvárásairól képet kapjunk. Ezt követi a személyes szempontoknak megfelelő modell kiválasztása. Ekkor különösen ügyelniük kell arra, hogy az igények és a technikai lehetőségek összhangba kerüljenek. A sikeres választás érdekében olyan modelleket kínálunk, amelyek egyes alkatrészei akár külön is állíthatók a viselő anatómiai adottságaihoz igazodva, vagy a sportszemüveg különleges dioptriás lencsékkel is elkészíthető.

Biztonság és előny

A tökéletes látásnak köszönhetően sportolás közben csökken a balesetveszély, csökken a szemfáradság, jobb koncentráció és nagyobb teljesítmény. Megfelelő keretben lévő polikarbonát (törhetetlen) lencsék megvédhetik a szemet sportolás közben, szemben a kontaktlencsékkel, melyek nem nyújtanak védelmet a sérülés ellen.

A szem védelme kiemelten fontos sportolás közben, a balesetek 41%-a kórházi kezelést igényel. A sportolás a komoly szemsérülések leggyakoribb okozója. A polikarbonát szemüveglencsék (akár színtelen változatban vagy dioptriás napszemüvegként is) nagy ütközési ellenállással rendelkeznek és könnyűek. Széles skálája elérhető a lencsetípusnak polarizált, bifokális, progresszív és fényre sötétedő kivitelben is.

A dioptriás sportszemüvegeknek köszönhetően ma már azoknak sem kell nélkülözniük a sportszemüvegek előnyeit, akiknek nem tökéletes a látása.
A dioptriás változatok minden olyan lényeges tulajdonsággal rendelkeznek, amivel hagyományos társaik. Illeszkednek az archoz, ergonomikus kialakításuknak és kis súlyuknak köszönhetően zavartalan sportolást biztosítanak. Könnyűek, mégis tartósak, törésállóak. UV-védelmük semmiben sem marad el a megszokottól, így a kényelem mellett szemünk védelme is biztosítva van.

adidas sportszemüveg

A modern technológiát alkalmazó dioptriás napszemüveglencsékkel nem kell lemondanunk a stílusos, trendi napszemüvegről és a jó megjelenésről, szemüveg viselőként sem.

A lencsék teljes mértékben “testreszabottak”, a saját dioptriánkban készülnek, 100 százalékos UV védelmet biztosítanak, és a legelőnyösebb, tetszőlegesen kiválasztott szemüvegkeretbe illeszthetők. Tulajdonságaik megegyeznek a napszemüveg lencséjével, a kiváló optikai hatás és látásélesség biztosítása mellett védik a szemünket az éles fény és a nap káros sugárzásával szemben és mindenféle szabadtéri sporthoz, gyalogláshoz, futáshoz, kerékpározáshoz alkalmasak. A dioptriás lencsével készült, ellenőrzött védelmi minőségű napszemüveget szaküzletben vásárolhatjuk meg, ahol nem csak garanciát kapunk hozzá, de ha szükséges, a javítása is biztosított.

Bármely sportághoz

Legyünk hobbijátékosok vagy profik, nincs olyan sport, amely ne kívánna kitűnő látást. Ami a hétköznapokban biztonságos látáskorrigáló eszközként ismert, vagyis a szemüveg, a kontaktlencse, korántsem állja ki maradéktalanul a sport okozta extrém igénybevétel próbáját. Erre valók a dioptriás sportszemüvegek.

A vízi sportok, a labdajátékok, a hegymászás mind népszerű sportágak, amelyek során a szemünkre, látásunkra igen nagy feladat hárul. De mit tegyünk, ha rövidlátók vagyunk, vagy épp a távoli tárgyak érzékelése okoz gondot számunkra?

Mondjuk le a sportról?

A válasz: Nem, viseljünk dioptriás sportszemüveget! Piros lap az utcai szemüvegnek. Tudnunk kell, hogy az utcai viseletre szánt szemüvegek nem alkalmasak sportolásra, egyáltalán nem védenek a sportsérülések ellen. A látás javítására szolgáló szemüvegek többnyire edzett üvegből, illetve műanyagból készülnek, amely anyagok ugyan ellenállóak, mégsem bírják az esetleges nagy erejű ütéseket, kialakításuk nem olyan stabil, mint a speciálisan sportolás céljára kifejlesztett társaiké, és nem szolgálják olyan mértékben a szem biztonságát, mint az elvárható lenne.

Gondoljunk csak bele: ha egy squash labdát jól megütünk, annyi energia van benne, mint egy 22-kaliberes pisztolygolyóban. De említhetnénk a baseball labdát, vagy mondjuk a tollaslabdát is. Utóbbi akár nyolcvan kilométer/óra sebességgel is repülhet a levegőben. A vízi sportok és a havas tevékenységek szintén megkívánják a speciális szemüvegviseletet, hiszen a természeti elemekkel is küzdeni kell sportolás közben. Sporthoz sportszemüveg. A dioptriás sportszemüveg ismérve, hogy lényegesen stabilabb a kerete, a szemüvegkeret szára flexibilis, tökéletesen követi a fej formáját, illeszkedik rá, így sportolás közben nem mozdul el, nem esik le. Ezen szemüvegek jellemzően igen könnyűek, alig néhány gramm súlyúak.

A téli sportokat űzők, terepsízők, lesiklók, vagy épp a snowboard bolondjai szintén óriási választékot találnak sport- és dioptriás szemüvegből. És talán a divat itt érhető igazán tetten számtalan lencseszín és csúcstechnológiát sejtető szemüvegformák képében. A jó sportszemüveg polikarbonátból készül, amit a sportkedvelőknek mindenképpen szem előtt kell tartaniuk. Az anyag ellenálló képességéről jól beszél, hogy polikarbonátot használnak a rendőrségi pajzsok és a sugárhajtású repülőgépek pilótafülkéjének készítésekor is. A polikarbonát alapanyagú szemüvegek látáskorrigáló változatban is elérhetők.

Napszemüvegként is viselhető

A speciális színezéssel az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék nagy része elkészíthető napszemüveg változatban is. Pazar választékból válogathatunk egyedi igényeink alapján: gyakorlatilag olyan színű és árnyalatú, lencsét is választhatunk, amit megálmodtunk magunknak és ami leginkább illik a külsőnkhöz, az arcformánkhoz.

Sportáganként különféle színezetű lencse javasolt, melyek fokozzák a kontrasztot és segítik a vizuális kényelmet. Fontos a napszemüveg használat, mivel csökkentik a vakító fényt és védenek a káros UV sugárzással szemben. Színek és bevonatok választásakor egy alapos látási feladatelemzést végzünk, mellyel megállapítjuk a környező világítási színeket és körülményeket.

Különböző tevékenységekhez más-más színezés javasolt:

síeléshez barna, vörös/narancs, semleges szürke, golfhoz zöld, sárga, ezüst, focizáshoz borostyán-sárga, vízi sportokhoz pedig polarizált barna lencse javasolt.

A napszemüveg lencséjének színe nem csak a vizuális megjelenést határozza meg hanem azt is, hogy milyen jól lehet megkülönböztetni a különböző színeket és milyen lesz a látásélesség a szemüveget viselve. Bizonyos színű lencsék fokozzák a kontrasztot, ezért élesebb látást biztosítanak, viszont egyben befolyásolják a színek megkülönböztethetőségét, ami akár veszélyes is lehet, pl.: ha valamilyen járművet vezetünk és nem tudjuk helyesen megkülönböztetni a jelzőlámpa színeit. Ezért fontos, hogy milyen tevékenységhez milyen színű lencsét választunk.

A legpopulárisabb napszemüveg lencseszínek, melyik színt milyen sporthoz ajánlatos használni?

Narancssárga, pirosas színű lencséket jó használni havas sportokhoz felhős, borús időben. Remekül kiemeli a pálya-kontrasztot, így nagyszerű képet mutat a sípályán, megmutatva minden nyomvonalat, buckát. Enyhébb ködben és bizonyos mértékig napsütésben is megállja a helyét. Kontrasztfokozó hatása miatt vadászoknak agyag célpontokra való lövéseknél ajánlott.

Rózsaszín árnyalatú, pirosas lencsék hasonló tulajdonsággal bírnak, mint a narancssárgák.

Lila színű lencse ugyancsak vadászoknak ajánlott agyag célpontok lövésekor azzal, hogy ha a háttér zöld (füves/erdős).

A réz színű lencsék a golf játékosok körében népszerűek, mivel kiemeli a golflabdát a kék éggel és a zöld fűvel szembe, így az könnyebben követhető.
Kék és zöld lencsék a tenisz labda követését teszi könnyebbé.

Világoskék lencsék ködben, illetve aszfaltos felületen használhatók jól.
A szürke színű lencsék a legneutrálisabbak, legtermészetesebbek és szinte minden sporthoz ajánlott, mert legkevésbé befolyásolják a színtelítettséget.
Barna színű lencsék javítják a kontrasztot (kék fény szűrésével), és ajánlható minden havas sportághoz. Emellett a vadászok is használhatják erős fénykörülmények között.

A sárga lencséjű napszemüvegek biztosítják a legnagyobb kontrasztot és a legélesebb látási körülményeket, ezért főleg célzással kapcsolatos sportokhoz ajánlott. Szürkületben, ködben nagymértékben fokozza a kontrasztot.

A tükrös felületű lencsék erős napfényben havas területeken használhatók jól. A tükör felület a bejövő fény jelentős mennyiségét visszaveri, így az nem vakít, és javítja a látásélességet, kíméli a szemet.

Mobil szemészet és optika

Sportszemüveg készítés

A modern technológiát alkalmazó dioptriás sportszemüveggel nem kell lemondanunk a stílusos, trendi szemüvegről és a jó megjelenésről.

Kapcsolat

Hívjon minket!

+36 70 7788-540

Foglalj időpontot online!

SPORTSZEMÜVEG BLOG

jó napszemüveg

Milyen egy jó napszemüveg?

Pontosan milyennek kell lennie egy jó napszemüvegnek? Lencse és keretválas...

Tovább
szemüveges lány foci

Gyermek szemüvegek

Milyen a jól megválasztott komfortos és egyénre szabottan elkészített gyer...

Tovább
lencseválasztás

Lencseválasztás

Fontos tényező, hogy milyen időjárási körülményekre, ezen belül milyen fén...

Tovább
sport szemüvegben

Téli sport szemüvegben

Ami tökéletesen illeszkedik viselőjéhez, alkalmazkodik az eltérő fényviszo...

Tovább
dioptriás sportszemüveg

Sportszemüvegek biztonsága

A dioptriás sportszemüvegek tökéletesen helytállnak, kényelmessé és bizton...

Tovább
sportolás szemüvegesként

Sportolás szemüvegesként

Bőven akadnak olyan kikapcsolódási és sportolási lehetőségek, melyek egysz...

Tovább
sportszemüveg

Sportszemüveg dioptriával

Fontos, hogy a sportolásra készített szemüvegünk minden egyes kritériumnak...

Tovább
szemüveg

Stílus és szemüveg

Ma már mást jelent szemüvegesnek lenni, a látás támogatása mellett megjele...

Tovább
szem sérülése

Ha sérül a szem

Bármilyen élethelyzet teszi szükségessé, mindenképpen óvjuk szemeinket véd...

Tovább