Szürkehályog és zöldhályog szűrés

04 jan
zöldhályog szűrés

A probléma korai felismerése kulcsfontosságú

A zöldhályog sajnos egy nem gyógyítható, ellenben kezelhető szembetegség. Ez azt jelenti, hogy ma már megelőzhető az általa okozott látásromlás és vakság is. A legfontosabb, hogy minél hamarabb felismerjük a problémát. Erre ad lehetőséget a zöldhályog-szűrés, melynek köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet szemeink effajta gondjára. A zöldhályog a negyven év feletti korosztály mintegy két százalékát érinti. Gyakran előfordul, hogy a családon belül halmozottan jelentkezik, ezért érdemes a betegek családtagjait is mielőbb alapos látásvizsgálatnak alávetni. Azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők, mindenképpen fontos kiemelten figyelniük esetleges látással kapcsolatos panaszaikra:

  • emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat,
  • családtagok körében előforduló zöldhályog,
  • idősebb életkor.

A szürkehályog általában idős korban jelentkezik, és a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már megakadályozza az éles kép kialakulását. Előfordulhat sérülésből eredő, vagy veleszületett hajlam miatt kialakuló, illetve fizikai vagy kémiai behatások által megjelenő szürkehályog is, de a következő általános betegségek, vagy rizikófaktorok szintén hajlamosíthatnak rá:

  • érszűkület
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • dohányzás és alkoholfogyasztás.

Csoportos szűrés

Cégek számára csoportos szűrést is biztosítunk úgy, ahogyan senki más. Velünk kényelmesen és vesződség nélkül bonyolíthatja le a látásvizsgálatokat, hiszen nem csak mozgó csapatokkal rendelkezünk, akik igény szerint kiszállnak a helyszínre, de egy maradéktalanul felszerelt, a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelő mobil szűrőbusszal is. Így akár olyan helyszíneken is elvégezzük a szemészeti szűrést, ahol nem alakítható ki telepített vizsgáló. Ez egyrészt kényelmet, másrészt ugyanolyan teljes körű vizsgálatot biztosít, mintha az üzletet kerestük volna fel. Üzleteinkben, telepített vizsgálóinkban, valamint mobil szűrőbuszunkon is érintés nélküli (non-contact) zöldhályog-szűrési technikát alkalmazunk.