bifokális szemüveglencsék

Bifokális szemüveglencsék – műanyagból vagy üvegből kedvező áron

A bifokális lencséket úgy képzelhetjük el, mintha két eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva. A kétféle lencsedioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre (olvasáshoz) is jól lássunk. A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát. A két lencserészt jól megfigyelhetjük, mert a szemüveglencsén belül, az alsó részen éles körvonallal határolt eltérő dioptriájú rész látható. Ez a látható választóvonal a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik. A bifokális lencséket egyre inkább felváltják a lényegesen modernebb multifokális, vagy progresszív lencsék. Bár vannak olyan esetek amikor a bifokális szemüveglencsék jelenthetik a jó megoldást, akár az alacsonyabb áruk, akár a látáshiba típusa, vagy a felhasználási terület miatt. A Zeiss választékában létezik trifokális kialakítású lencse is, ahol az olvasó rész felső keskeny sávjában egy köztes dioptria kerül kialakításra, pl munka távolságra.

A lencsék készülhetnek üveg és műanyag alapanyagból, akár fényre sötétedő kivitelben is. Felületkeményítéssel és tükröződésmentesítő réteggel ajánljuk.

bifokális lencse

Bifokális lencsetípusok

Az egyes típusoknál az olvasó rész alakja és mérete különbözhet.

  • Kör alakú olvasó rész: Általában 22, 25, vagy 28mm átmérőjű kör alak. Előnye, hogy a választóvonal nem olyan feltűnő, viszont a felső részén a legkeskenyebb, így itt szűkebb látóteret biztosít.
  • Egyenes pajzs formájú olvasó rész: 28, 35mm széles pajzs forma. Előnye, hogy az olvasó rész a felső részén a legszélesebb, így már a felső részén nagy, széles látóteret biztosít, viszont sokkal határozottabb, feltűnőbb a választóvonal.
  • Ívelt pajzs formájú olvasó rész: 28, 35mm széles ívelt pajzs forma. Ez a két másik típus előnyeit ötvöző forma. Ennél a típusnál széles az olvasó rész felső része, az ívelt választóvonal kevésbé zavaró, mint az egyenes.