gyik optika

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A legjobb válasz: mindkettő. Aki kontaktlencsét visel – legyen az bármilyen kényelmes is -, annak is szüksége van néha egy kis pihentetésre, és olyankor a szemüveg jól jöhet. Persze van, aki inkább csak a szemüveget részesíti előnyben, de a kontaktlencse sok esetben nyújt számukra is nagyobb kényelmet, és természetesen az esztétika miatt is jó választás lehet.

Kinek javasolt látásszűrésre jelentkeznie?

Igazából mindenkinek. Nagyon fontos, hogy figyeljünk látásunk épségére, és a megelőzés ebben az egyik legnagyobb barátunk. Kiemelten nélkülözhetetlen azok számára a rendszeres látásvizsgálat, akik számítógép előtt dolgoznak, de az idősödéssel járó látásromlás miatt sem árt minél előbb jelentkezni. Gyermekek esetében szintén fontos a szűrés, de alapvetően mindenkinek kellene évente járnia látásvizsgálatra.

Mennyi időt vesz igénybe a látásvizsgálat?

Ez nagyon sok tényezőtől függ. Először is a vizsgálat típusától, hiszen mindegyik más-más időigényű. Emellett természetesen függ a páciens panaszaitól is. Így a vizsgálat egyes esetekben akár 15 perc alatt is véget érhet, de akár 60 percig is eltarthat.

Miért csináltassak drága szemüveget, mikor lehet már kapni párszáz forintért is?

Nyugodtan kijelenthető, hogy szemeink világa a legkiválóbb bánásmódot, a legkorszerűbb eszközökkel történő vizsgálatot, és persze a lehető legjobb, aprólékos munkával készült termékek választását érdemlik. A boltokban kapható, párszázas szemüvegek kicsit sem személyre szabottak, így viselésükkel sokszor nagyobb károkat okozhatunk.

Hogyan óvjuk és tisztítsuk szemüvegünket?

Természetes, hogy féltjük szemüvegünket, ezért fontos oda is figyelnünk rá. Mindig két kézzel, két száránál fogva vegyük fel és le, és soha ne tegyük lencsével lefelé. Tisztítás során csak az arra alkalmas eszközöket használjuk. A száraz papír vagy törlőruha megsértheti a felületet, ahogy az erős vegyhatású anyagok sem tesznek jót. Javítását mindenképp bízzuk szakemberre!

Idézhet-e elő látásromlást szembetegség?

Sajnos igen. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra, hiszen ha a látásunk nem korrigálható szemüveg vagy kontaktlencse viselésével, akkor több mint valószínű, hogy a háttérben valamilyen szembetegség áll. Erre akár már kismértékű látásromlás is felhívhatja a figyelmünket, ezért mindig ugyanott végeztessük a szűrést, hogy legyen mihez viszonyítanunk.

Hány éves kortól érdemes szemvizsgálatra vinni a gyerekeket?

Már egészen pici babakorban, is érdemes lehet megvizsgáltatni a gyermek szemeit, hiszen a csecsemők nem tudnak szólni, ha valami probléma van látásukkal. Emellett a szülő számára nagyon nehéz észrevenni, ha rossz látással vagy éppen kancsalsággal állunk szemben. Ezen felül érdemes még iskolakezdés előtt is látásvizsgálatra vinni gyerkőcünket, hogy a tanulás akadálymentesen kezdődhessen el – amennyiben probléma lenne a szemekkel, derüljön ki előtte.

Meddig lesz jó az új szemüvegem?

Erre sajnos nem létezik egyértelmű válasz. Egy szemüveg átlagos hordási ideje körülbelül 2-3 év, de ez eltérhet akár pozitív, akár negatív irányba is. Hogy meddig lesz jó egy szemüveg, azt befolyásolja a viselő életkora, az esetlegesen előforduló szembetegségek hatásai, és természetesen az is, hogyan bánunk szemüvegünkkel. Amennyiben úgy érezzük, hogy már nem jó az adott szemüveg, minél előbb menjünk el újra látásvizsgálatra.

Kérdése van? Írjon nekünk!