egyfókuszú szemüveglencse

Egyfókuszú szemüveglencse

Az egyfókuszú szemüveglencse, amit unifokális, vagy monofokális lencsének is neveznek, olyan szemüveglencse, melynek teljes felületén ugyanannyi a dioptria lefutása.  Ez a legrégebbi és legszélesebb körben alkalmazott lencsetípus. Bármely korosztály számára lehet egyfókuszú szemüveget készíteni, bár sok esetben nem ez a legideálisabb megoldás.

Az egyfókuszú lencsék a természetes látást hangsúlyozzák és az alábbi látáshibákat korrigálják:

  • Rövidlátás (myopia): A távoli dolgok homályosak, míg a közeliek kellően élesek; a  korrekció “mínuszos” konkáv lencsével történik.
  • Távollátás (hypermetropia): A távoli dolgok kellően élesek, míg a közeliek homályosak; a korrekció “pluszos” konvex lencsével történik.
  • Szemtengelyferdülés (astigmia): A szemünk nem egy teljesen szabályos, ideális alakú optikai test, ezért többé kevésbé valamilyen mértékben mindenkinek torzít a szeme. Ezt a látáshibát az úgynevezett cylinderes, vagy tórikus lencsékkel korrigáljuk. Ezek szintén torzítanak, csak pont az ellenkező irányba, mint a szemüveget viselő szeme. Ezért fontos, hogy milyen szögben tengelyben áll a felírt lencse.
  • Öreg szeműség (presbyopia): 40 éves kör fölött, előbb-utóbb, mindenkinek problémái adódnak az olvasással, mivel a szemlencse veszít rugalmasságából, így a közeli tárgyakra nehezebben fókuszál. Az egyfókuszú lencsék kategóriájában, az olvasólencsék jelentenek megoldást. Különböző távolságokra más más dioptria szükséges.

Az egyfókuszú szemüveglencsék számos alapanyagon elérhetők, ami nem csak a lencsék esztétikus vékonyságát valamint ellenálló képességét biztosítja, hanem a lencsék súlyát is meghatározza. A korrekció nagyságától, a viselő életvitelétől és igényeitől függően az alábbi alapanyagok választhatók:

Gyártástechnológia

Szférikus felületű lencsék

Spheric lens

Felületük gömbfelszínekből származik. Ezek a legáltalánosabb, legegyszerűbb lencsék. Félkész alapanyagból készülnek, az elülső felszínük adott, a hátsó felszín a dioptria függvényében kerül kialakításra. Emiatt mind optikai, mind esztétikai szempontból gyengébben teljesítenek, mit az aszférikus, vagy a freeform lencsék. Ezek torzítanak a legnagyobb mértékben és lényegesen vastagabbak.

Aszférikus felületű lencsék

Aspheric lens

Az aszférikus lencse olyan optikai lencse, amelynek felületi profiljai nem gömb- vagy hengerprofilokból állnak. Bonyolultabb felületi profilja képes csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni a különböző optikai hibákat, torzításokat, szemben a szférikus lencsékkel. Sokkal laposabbak, vékonyabbak, a szemüveg kevésbé torzítja a viselő szemét (külső megfigyelők számára), és így esztétikusabb megjelenést biztosít.

FreeForm lencsék

Freeform lens

A FreeForm felületkialakítási technológia legnagyobb előnye, hogy a lencse felületére úgy tekint, mint nagyon apró, egyedi  pontok összességére, és ezek a pontok rendkívül precíz módon, többszörös tengely mentén kerülnek lecsiszolásra. Azáltal, hogy a csiszolás ilyen pontosan történik, minden lencse egyedi módon, a szemüvegviselő receptértékei figyelembevételével kerülhet legyártásra. Így a lehető legvékonyabb és pontosabb lencse készíthető.

Műanyag- vagy üveglencsék?

Ezt az alapvető kérdést teszik fel mindig, amikor szemüveget vásárol: Műanyag- vagy inkább üveg szemüveglencséket szeretne? Amikor dönt, ne feledje, hogy a szemüvegének erősnek, szépnek, törhetetlennek, kényelmesnek és végül, de nem utolsósorban, könnyen viselhetőnek kell lennie. Az alábbi megállapítás mind a műanyag-, mind az üveg szemüveglencsékre igaz: a legalkalmasabb alapanyag kiválasztása egyéni tényezőktől függ, úgy mint a látásélesség és az egyéni ízlés.

Az üveg szemüveglencsék – azaz a természetes üvegből készült lencsék a szakmai besorolás szerint – valamikor a normát jelentették. Kivételes karcállóságuknak köszönhetően még ma is megállják a helyüket az optometriában. Magas dioptria esetében vékonyabbak lehetnek, mint a műanyag lencsék, és ezt az esztétikai szempontot nem szabad alábecsülnünk.

Az üvegnek egyértelmű előnye: a törésmutató tartománya 1,5 és 1,9 közötti, míg a szerves alapanyag (= műanyag) törésmutató tartománya csak 1,5 és 1,74 közötti. Az üveg nagyobb sűrűségű anyag, mint a műanyag. Az eredmény: az üvegből készült szemüveglencsék még azonos törésmutató mellett is vékonyabbak, mint a műanyagból készültek, ugyanakkor lényegesen nehezebbek is.

A műanyag lencséket – más néven organikus (szerves) lencséket – ma is mindenféle szemüvegben használják, és egyben a legjobbak a sport-, és a gyermekszemüvegek esetében. Ezek a lencsék nagyon könnyűek, ezért viselésük kényelmes. Törésállóságuk is kiváló. E tekintetben a felhasznált műanyag – típusától függően – akár 100-szor jobban teljesít, mint az üveg. Sőt, a műanyag lencsék komolyabb védelmet nyújtanak a repülő szikrák ellen is (például tűzijáték, tábortűz, hegesztési és csiszolási munkák során) és nem törnek szilánkosan, amely jelentős biztonsági tényező lehet sok hétköznapi helyzetben.

Hátrányuk: az üvegekkel összehasonlítva a műanyagok alacsony karcállósággal rendelkeznek. Emiatt sokkal érzékenyebbek, és plusz ápolást igényelnek. Megoldásként egy speciális bevonatot lehet alkalmazni, például olyat, amely taszítja a szennyeződést és megkeményíti az anyagot.

A műanyag másik előnye: Miközben a természetes üveg csak néhány színárnyalatra színezhető aránylag magas költséggel, a műanyag lencséket gyakorlatilag bármely színárnyalatra könnyen be lehet festeni. A műanyag a legjobb választás azok számára, akik a színes lencséjű szemüveget divatos kiegészítőként szeretnék viselni.

Vékonyított lencsék

vékonyított lencsékA szemüveglencsét optikailag jellemző egyik legfontosabb érték a törésmutató. Minél nagyobb a törésmutató értéke, annál vékonyabb a lencse. Ez különösen fontos szempont a 2, illetve annál magasabb dioptria értékű szemüveglencsével megrendelt szemüvegek esetében. Így a magasabb dioptriájú szemüveglencse esztétikusabban illeszthető akár a fém keretbe is, és nem, vagy csak kis mértékben lóg túl a kereten a lencse.

Az alap, azaz a normál vastagságú műanyag lencse pl. 1.49 értékű, míg a vékonyított lencsék műanyag alapanyag esetén 1.53, 1.56, 1.59, 1.6, 1.67, 1.74, üveg alapanyag esetén 1.6, 1.7, 1.8, 1,9 törésmutatóval készülnek.

Különleges alapanyag az 1,59-es törésmutatójú polycarbonate műanyag. A polikarbonát anyagot kezdetben csak a hadiipar használhatta, napjainkra azonban széles körben elterjedt (pl. CD, DVD alapanyaga). Munkavédelmi szemüvegek után dioptriás változatban is elkezdték gyártani a ’80-as évektől. Ez az anyag ugyan optikai szempontból nem a legszerencsésebb, de mechanikai tulajdonságait tekintve nagyon előnyös lehet. Könnyű (kevesebb, mint. fele olyan súlyú, mint az üveglencse) és törhetetlen, hátránya, hogy felületkezelés nélkül kisebb a karcokkal szembeni ellenálló lépessége. A töréssel szembeni ellenálló képessége 12x nagyobb a műanyag lencsénél, ezért különösen alkalmas a ma divatos fúrt és damilos keretekhez. Mechanikai munkavédelmi-, illetve sport szemüvegek ideális alapanyaga.