fényre sötétedő szemüveglencsék

Fényre sötétedő szemüveglencsék – Minél fényesebben süt a nap, annál jobban besötétedik a lencse

A fényre színeződő lencseként is ismert, fényre sötétedő szemüveglencsék körülbelül 1960 óta vannak forgalomban. A Stanley Donald Stookey és kollégája, William Armistead által tett kicsi, de mégis jelentős felfedezés lehetővé tette olyan szemüveglencsék készítését, amelyek meglehetősen jól reagálnak az UV sugarakra. Azóta sok változás történt a fényre sötétedő lencsék minőségében és teljesítményében, és különösen népszerűek sok olyan ember esetében, akik szemüvegre vannak utalva, és állandóan felváltva vannak szabadban és zárt helyiségben.

A” fototróp” (“fototróp” szó szerinti fordításban = “fény felé forduló”) és “fényre színeződő” (a görög: phos = fény és chroma = szín) lencséket gyakran használják a fényre sötétedő lencsékhez. Mindkét kifejezés ugyanolyan típusú szemüveglencsékre utal.

UV fény hatására a fotokromatikus (fényre sötétedő) szemüveglencsékben található több trillió fényre sötétedő molekula elkezdi megváltoztatni a szerkezetét. A szemüveglencse ennek a reakciónak köszönhetően sötétedik el. Automatikusan alkalmazkodnak az állandóan változó fényviszonyokhoz. Minél fényesebben süt a nap, annál jobban besötétedik a lencse. Az átmenet gyakorlatilag azonnal történik és a lencse bármikor változhat. Különösen a rendelkezésre álló fénytartománya egyedülálló. A különböző lencsék 85% – 15% között változtatják a fényáteresztésüket. UV szűrésük kitünő, hiszen az UV fényre reagálva színeződnek el. Leggyakrabban szürke és barna színben rendelhetőek, bár a Rodenstock ColorMatic lencsék zöld színben is elérhetőek.

A folyamatos technikai fejlődés és a különböző gyártók fejlesztései révén a fényre sötétedő lencsék igen széles választéka érhetők el, az alábbi felsorolásban az üzleteinkben elérhető típusokról olvashat részletesebben.

Zeiss PhotoFusion fényre sötétedő lencsék

Zeiss Photo Fusion fényre sötétedő szemüveglencsékÚj, kedvelt szemüveget keres? Olyat, amely kitűnő látást biztosít bármilyen fényben nappal és éjjel? Fényre sötétedő lencsékkel, amelyek 100% védelmet nyújtanak a nap és a káros UV sugarak ellen és amellyel nem kell visszatérnie a hagyományos szemüvegéhez? A ZEISS hatékony fényre sötétedő lencséket a jól ismert ZEISS minőségben. És ami a legjobb, a PhotoFusion® magas és közepes törésmutatójú fényre sötétedő lencsék 2X olyan gyorsan váltanak sötétről világosra, mint a ZEISS által kínált előző fényre színeződő lencsék.

 A ZEISS által végzett legutóbbi piackutatás azonban azt mutatja, hogy a szemüvegesek egyértelmű kritériumokat támasztanak a fényre sötétedő lencsék minőségével és teljesítményével szemben:

  • Arra, hogy kényelmesen használhatóak legyenek, a fényre sötétedő lencsék gyorsan igazodjanak a változó fényviszonyokhoz.
  • Az optimális látás eléréséhez a fényre sötétedő lencsék valóban sötétek legyenek a napon, és teljesen átlátszóak zárt helyiségben.
  • A fényre sötétedő lencsék hatékonyak legyenek, és 100% UV elleni védelmet is biztosítsanak.
  • Azért, hogy jól nézzenek ki, a fényre sötétedő lencsék vonzó, harmonikus színárnyalatokban álljanak rendelkezésre.
  • A fényre sötétedő lencsék hosszú élettartamúak és nagy teljesítményűek legyenek.

Ezeket a követelményeket a ZEISS figyelembe vette a PhotoFusion® elkészítésekor. A PhotoFusion® magas és közepes törésmutatójú lencsék mindössze 15-30 másodperc alatt elsötétednek a vakító fényben vagy a napon*. Zárt helyiségben körülbelül 5-10 perc alatt világosodnak ki*. Emiatt a PhotoFusion® vezető szerepet tölt be a fényre sötétedő lencsék között. És természetesen 100% védelmet nyújt a nap UV sugarai ellen szabványos tulajdonságként.

*Átlagos teljesítményű 1,67-es, 1,6-os és polikarbonát lencsék. A teljesítmény az anyagtól, hőmérséklettől és fényviszonyoktól függően változik.

Transtions fényre sötétedő szemüveglencsék

Transitions-XTRActive fényre sötétedő szemüveglencsékA Transitions Optical fényre sötétedő technológiája a két szabadalmaztatott eljárás valamelyikének köszönhetően a szemüveglencse integráns részévé válik.

Az egyik eljárást „”beépülés””-nek nevezik. A latin imbibere, beivódik, szóból származó kifejezéssel megnevezett módszer a hőt használja fel arra, hogy beépítse a fényre sötétedő pigmenteket a lencsékbe. A teljes „”beépülést” „követően a lencsék felületére karcálló bevonat kerül.

Sok szemüveglencse-alapanyag nehezen szívja fel a fényre sötétedő pigmenteket. Ebben az esetben egy másik, Trans-Bonding™ módszert alkalmazunk. Míg a „beépülésnél” a fényre sötétedő technológia a lencsék felszíne alá kerül, a szabadalmaztatott Trans-Bonding eljárás a lencsék felszínén alkalmazza a fényre sötétedő technológiát.

Néhány más fényre sötétedő lencsénél alkalmazott módszerrel ellentétben mind a „beépülésen” alapuló, mind pedig a Trans-Bonding módszer egységes színárnyalattal vonja be a lencsék felületét, függetlenül a szemüveglencsék dioptriája miatti vastagsági eltéréstől. A Transitions Optical-nél az optimális fényre sötétedő hatás, a szemüveglencsék tartóssága, valamint azok más lencsekezelési eljárásokkal – például a fényvisszaverő réteggel – való kompatibilitásának érdekében folyamatosan fejlesztjük eljárásainkat.

A Transitions Optical az egyetlen olyan optikai cég, amely saját szabadalmaztatott fényre sötétedő technológiával rendelkezik. Ezért vagyunk megbízható, globális vezető vállalat: a szerte a világon minden másodpercben eladnak egy Transitions szemüveglencsét.

Transitions XTRActive lencsék

Az autók szélvédőjének üvege az UV fény több mint 99%-át elnyeli, így a legtöbb fényre sötétedő szemüveglencse nem sötétedik el észrevehetően az autóban.

Mi egy mindennapi használatra való szemüveglencsét kínálunk: a Transitions XTRActive szemüveglencsék különleges tervezésű fényre sötétedő formulát tartalmaznak, amely az UV fényre és a rövid hullámhosszú látható fényre egyaránt reagálnak, így képesek az autóban is alkalmazkodni.

Az XTRActive lencsék csak szürke színben rendelhetőek. Kültéren extra sötétre színeződik, gépkocsiban is használható, és beltérben kellemes világos árnyalatot vesz fel. 100%-os UVA és UVB sugárzás elleni védelem világos és sötét állapotban is.

Xtractive coloursAz XTRACtive lencsék színei

Drivewear – polarizált fotokromatikus lencse autóvezetéshez

Drivewear RoadA Drivewear lencse, mely jelenleg egyedülállóan egyesíti a polarizált lencsék tulajdonságát a fotokromatikus lencsék fényviszonyok megváltozásához való gyors reagálás képességével. Ha a régebbi fotokromatikus lencséket vezetéshez próbálták használni, azok a szélvédő mögött teljesen alkalmatlannak bizonyultak, hiszen a szélvédő kiszűrte az UV sugárzás nagy részét, így a lencse nem sötétedett be. Nemúgy a Drivewear lencse!

A Drivewear szemüveglencse maximalizálja a szembe jutó fénymennyiséget. Minden fényviszony között optimalizálja a bejövő fény mennyiségét, ezáltal tehermentesíti a szemet, közvetlen fényben és szélvédő mögött is. Ez egy fényre sötétedő és egy polarizált napszemüveg egyben, amit autóvezetők is használhatnak.

Alacsony fényviszonyok között (pl. bárányfelhők) a Drivewear fotokromatikus lencse egy sárgászöld árnyalatot ad, ami kontrasztnövelő hatással bír. A polarizált lencse előnye, hogy megszünteti a vakító csillogást, lényegesen kontrasztosabb látást biztosít, mint a hagyományos napszemüvegek. Ezáltal maximalizálja a szembe jutó hasznos fény mennyiségét.

Erős fényben a lencse borostyán színű lesz. A látási körülményekhez igazodik a Drivewear lencse. A polarizált lencse kiszűri többek között a nedves útról a zavaró tükröződéseket. Kiemeli a zöld és vörös színeket (pl. forgalmi jelzőlámpák, jelzőtáblák feliratai).

Erős fényben, a szabadban a Drivewear lencse sötét vöröse barna színű lesz, ilyen körülmények között sötétül el a legjobban és a leggyorsabban. A polarizált lencse eltávolítja a tükröződéseket és maximális szűrést ad a túlzott fénynek, ezáltal optimális látási kényelemet biztosít viselőjének.

Rodenstock ColorMatic® fényre sötétedő szemüveglencsék

ColorMatic fényre sötétedő szemüveglencsékA szemünk keményen dolgozik – éjjel-nappal. Folyamatosan alkalmazkodik a fényviszonyok változásához – legyen az szürkület, árnyék, kápráztató mesterséges-, illetve napfény – mindezt úgy, hogy észre sem vesszük

Vannak fotokróm lencsék amelyek segítik a szemünket ebben a munkában és ezáltal látásunk sokkal relaxáltabb és kényelmesebb.

A legfontosabb kategóriák ahol meg kell állni a helyüket  ezeknek a legmodernebb fotokróm lencséknek a sebesség, a védelem és a szín. Az új ColorMatic® lencsék választéka a Rodenstock-tól ezeknek a kritériumoknak tökéletesen és elbűvölően megfelel.

Minél gyorsabban reagál a színezés annál kellemesebb a viselete. A ColorMatic® lencsék rövid idő alatt sötétednek és világosodnak ki hatékonyan segítve ezzel a szem fiziológiáját. Ez garantálja a kényelmes, nyugodt látást még az érzékeny szemüvegviselőknek is.

A színek széles választéka áll rendelkezésére. A meleg barna megnyugtat mialatt kellemesen elősegíti és erősíti a kontraszt hatást besötétedett állapotban. A hideg szürke teljesen természetes színhatást reprodukál, ezáltal semlegesebb és kiegyensúlyozottabb. A zöld növeli egy kicsit a kontrasztot és egy megnyugtató, enyhítő effektussal rendelkezik. Belső térben mindegyik szín kivilágosodik és a legjobb védelmet adja a ragyogással szemben napfénynél.

  • A lencsék rekord idő alatt sötétednek be és világosodnak ki
  • Szabadtéren a lencsék olyan sötétek mint a napszemüvegek
  • Tökéletes 100%-os UV védelem 400 nm-ig
  • Három kellemes színben: barna, szürke, zöld