Karcos szemüveg javítása

karcos szemüveg

Több ok is vezethet ahhoz, hogy a szemüveg lencséje karcos lesz. Ilyen esetekben lehetséges, hogy eszünkbe jut: talán egy polírozás segíthetne rajta? A válasz egyértelmű: nem! Az optikában ugyanis nem létezik olyan fogalom, hogy polírozás. Hiszen egy ilyen művelettel a lencse veszítene a dioptria-értékéből, emellett pedig maga a réteg is a polírozás áldozatául esne.

De akkor mégis mit tehetünk a karcos lencsével?

Karcos lencsék javításánál egyetlen egy megoldás van, méghozzá a lencse cseréje. Ilyenkor természetesen első lépésként felülvizsgálják, hogy mi okozta a karcot. Ez lehet például egy külső mechanikai úton keletkezett karc, hirtelen magas hő okozta rétegkárosodás, ugyanakkor az is lehetséges, hogy tulajdonképpen rétegkopással van dolgunk. Utóbbi esetében le kell ellenőrizni, hogy ez minőségbeli probléma miatt lehetséges, vagy ugyancsak valamilyen külső tényező váltotta ki: mechanikai sérülés, hő, gőzök vagy gázok okozhatták-e a réteg kopását.

A lencsegyártók különböző, kifejezetten erre kifejlesztett eszközökkel be tudják vizsgálni, hogy pontosan mi okozhatta a lencse vagy réteg sérülését. Ezek után, a hivatalos lencsegyártói szakvélemény alapján aztán elválik, hogy a karcos lencse javítása garanciális keretek között történhet, vagy sem. Amennyiben igen, úgy a gyártó küldi majd az új lencsét. Okozott kár esetén viszont a vásárlónak el kell döntenie, hogy szeretne-e új lencsét rendelni.

A karcos szemüveg elkerülése sok esetben lehetséges!

Először is, nagyon fontos, hogy a szemüveglencséket megfelelően tisztítsuk. Sajnos elég gyakori eset, hogy a vásárlók nincsenek tisztában azzal, mit is jelent ez pontosan. A nem megfelelő szemüvegtisztítási kultúra pedig rengeteg bajt eredményezhet. A Rapidus Optika minden egyes esetben teljes körű tájékoztatást nyújt az új szemüveg-tulajdonosoknak, hogy hogyan és milyen tisztítószerekkel kell majd karbantartani a lencséket.

A szemüveget mindig nedves állapotban, megfelelő szemüvegtisztító spray-vel és mikroszálas törlőkendővel lehet tisztítani. Ezen kívül szóba jöhet még a ZEISS által kifejlesztett, előre csomagolt nedves tisztító kendő is, ami nem tartalmaz alkoholt és kifejezetten műanyag lencséknél lehet alkalmazni. Itt fontos megjegyezni, hogy a műanyag lencse kiemelt figyelmet igényel, ugyanis általában az összes, boltban kapható tisztítószer, nedves kendő mind tartalmaz alkoholt, és döntő többségben üveg lencsékre vannak kifejlesztve. Ha mégis ilyet alkalmazunk műanyag lencsénkre, akkor a réteg „bepókhálósodik”, és könnyen le is kopik. Ilyen esetekre pedig egyetlen lencsegyártó sem vállal garanciát.

Másodsorban pedig óvnunk kell szemüvegünket minden olyan külső tényezőtől, ami lehetséges károkat okozhatna. Beszélhetünk itt a főzés közben keletkező gőzökről, a forró sütő kinyitásáról, a nyáron forró autóban hagyott szemüvegről, vagy épp az otthoni, csavarhúzós szemüvegjavításról.

Mobil szemészet és optika

Karcos szemüveg bevizsgálása, szemüveglencse csere

A lencse cserét minden esetben bízza szakemberre, még akkor is, ha egyszerűnek tűnik!

Kapcsolat

Hívjon minket!

+36 70 7788-540

Online adatlap szemüvegjavításhoz

blankGyorsan és egyszerűen kitölthető online adatlap szemüveg javításhoz, feltölthető fényképekkel, melyre 24 órán belül ajánlatot adunk!

Adatlap kitöltése