A szemeid egészsége

10 okt
bicikliző szemüveges nő ősszel

Szóljon az idei ősz a szemeid egészségéről!

Az ősz arany lombozattal, hangulatos dekorációval és fűszeres illatokkal varázsol el bennünket. A hőmérséklet egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a rutinok normalizálódnak, ahogy mindenki visszatér az irodába a szabadságról, a gyerekek pedig visszaülnek az iskolapadba.

Fontos megérteni, hogy az ősz milyen hatással van szervezetünkre. Bármennyire is idilli ez az egész, az ősz a változások ideje nemcsak a környezet, de a testünk számára is.

Energia

Az ősz előrehaladtával a napok rövidülnek, és kevesebb napsütésnek vagyunk kitéve. Ez befolyásolhatja az alvási ciklusainkat és előfordulhat, hogy hosszabb ideig alszunk, mint nyáron. Ezt a több alvási igényt hipersomniának hívják, és jól értetted, pontosan az ellenkezője az álmatlanságnak. Ősszel a kevesebb ultraibolya sugárzásnak következtében a testünk összezavarodik, és több alvásra van szüksége a felépüléshez.

Hangulat

A szezonváltás sokak számára gyakran megváltoztatja az ütemtervet. Ismét beindult az iskola, elkezdődhet a munkaidő-beosztás, és úgy érezhetjük, hogy az életünk nem irányítható. Azok, akik szorongásban szenvednek, gyakran számolnak be a tünetek megugrásáról az ősz folyamán. A napfény hiánya sok embernél melankólikus állapotot idézhet elő.

Egészség

Az ősz a tél beköszöntét jelzi a testünknek. Testünk jelzéseket ad arra, hogy több energiát tartalmazó ételt, például zsírokat és szénhidrátokat akar fogyasztani, az anyagcserénk pedig lelassulhat, hogy ezt az energiát a téli szezonra tárolja. Tápláld a testedet sok jóval! Egyél egészséges és tápláló ételeket! Maradj aktív!

Az évszakváltozás azonban a látásod számára is kihívásokat jelenthet. De mire gondolunk pontosan?

Melyek azok a szezonális nehézségek, amelyekkel ősszel szembe kell nézned?

A szeptember, az október és a november sok esetben optikai zavarok forrásai lehetnek. Ezen hónapok alatt gyakran előforduló esőzések, továbbá viharok több tekintetben is befolyásolhatják a látásod egészségét, hiszen allergiás reakciókat okozhatnak, valamint károsodást, esetleg fertőzést a levegőben megjelenő törmelék okán.

Az olykor extrém szélviszonyok könnyedén kiszáríthatják a szemeidet. A magas, valamint az alacsony hőmérséklet egyaránt árthat a látásunknak, az ősz ilyen tekintetben pedig talán az egyik legkiszámíthatatlanabb időszak. Vannak, akik a fagyos hőmérsékletben azt tapasztalják, hogy szemük könnybe lábad vagy csíp.

Az allergiások részére az új évszak sem nyújt menekvést, hiszen a változó időjárás okán a pollenszám még mindig magas lehet- A tüneteket azonban szemcseppekkel könnyedén enyhíthetjük.

A kevesebb napsütéses óra következtében többet vezetünk sötétben, ezen kívül többet dolgozunk mesterséges fénynél is. Ilyenkor szoktuk sokan azt érezni, hogy romlott a látásunk, pedig csupán arról van szó, hogy a fényviszonyok megváltozása következtében sokkal nehezebben kompenzál a szem.

Ha ezek a panaszok tartósan fennállnak, ezen kívül kellemetlenséget okoznak a mindennapjaid alkalmával, akkor tanácsos szemvizsgálaton részt venni, hogy megbizonyosodj arról, tényleg csupán a szezonális nehézségek okozzák ezeket.

Keresd fel a Rapidus Optikát, akik az ország egyik legképzettebb csapatával kitűzték azt a célt, hogy bármilyen optikai típusú kihívásra megtalálják a megoldást. Felnőtt, gyermek, továbbá céges látásvizsgálatot is végeznek, melyet szemészorvos vagy diplomás optometrista munkatársak végeznek el, majd a látszerészek a hatalmas választékból segítenek kiválasztani a tökéletes szemüveget.

Látogass el szemvizsgálatra a látás hónapjában!

szemvizsgálat

A Magyar Látszerész Szövetség idén októberben is megszervezi a látás hónapját, amelynek keretein belül immár 15 éve az országban számos optika ingyenes látásvizsgálatokkal, ezen kívül szakértői konzultációkkal készül az érdeklődőknek.

A látás hónapjának missziója az, hogy minél több ember megvizsgáltassa a szemei állapotát. Az általános állapotfelmérés alkalmával fény derül arra, hogy milyen a látásod egészsége, ezen kívül arra is, hogy van-e szükséged további vizsgálatokra.

Ez egy remek kiindulópont lehet a szemeid egészségének megőrzése érdekében.

Mi is csatlakozunk azokhoz az optikákhoz, akik részt vesznek a kampányban! Az optikánkban, ezen kívül bárhol máshol, ahol éppen vizsgálunk, a látás hónapjának keretein belül azt nézzük meg, hogy szükséges-e részt venned komplett látásvizsgálaton.

Miért fontos rendszeresen, legalább 2 évente látásvizsgálaton részt venni?

A kétéves időszak biztosítja azt, hogy ha bármilyen probléma van a szemeddel, akkor jellemző módon még határidőn belül vagyunk, hogy elkapjuk és kezelni kezdjük, mielőtt bármilyen nagyobb kár bekövetkezne.

Egy másik nagyszerű ok arra, hogy ne halogasd tovább a szokásos látásszűrést, azok az apró változások. Ezek folyamatosan bekövetkeznek a szemben, a látásszűrés során pedig összehasonlítjuk a korábbi leleteid értékeit a szem jelenlegi állapotával.

 

Kérj időpontot látásvizsgálatra, vagy vegyél részt októberben a látás hónapja kampány keretein belül megtartott ingyenes állapotfelmérésen, hogy biztos legyél benne:

egyetlen őszi csodáról sem maradsz le, mert nem látsz tisztán!