Színlátás vizsgálat

05 jan
színlátás vizsgálat

A színlátás zavar hátterében szemészeti betegség is állhat

A színlátás a legtöbb ember számára teljesen természetes, hétköznapi dolog. Azonban körülbelül a népesség 4 százalékánál előfordul, hogy összecserélik, vagy egyáltalán nem látják a színeket. A színlátással kapcsolatos panaszokat jellemzően veleszületett betegségek okozzák, de esetenként szerzett okai is lehetnek.

A színlátás alapja a szem ideghártyájában megtalálható, kétféle érzékelő sejt, vagyis a csap és a pálcika munkája. Ezen belül a színek érzékelésére a csapok képesek, melyek lefedik az érzékelt fény teljes tartományát. A jellegzetes fényérzékelési spektrum szerint három fő típust különböztetünk meg a receptorok szempontjából. Ezek a vörös, a zöld és az ibolya-kék. Amennyiben valamelyik típusú színérzékeny receptor hiányzik, akkor beszélünk színvakságról. Ha pedig a receptorok mennyisége csökkent, vagy valamiért nem működnek megfelelően, akkor színtévesztéssel állunk szemben.

A szerzett zavar hátterében állhat olyan szemészeti betegség, mint a zöld- vagy a szürkehályog, de okozhatják különböző vegyszerek, gyógyszerek is. A betegeknek sokszor nincs jellegzetes tünetük, legtöbben nem érzékelik a problémát. Így általában a szűrővizsgálatokon derül ki, hogy valami nem tökéletes.

A színlátás vizsgálat során olyan képeket mutatnak a betegnek, melyek azonos világosságú, de eltérő színű kis körökből állnak. Az egészséges, színlátási problémáktól mentes szemek számára a háttérből betűk, számok vagy épp alakzatok rajzolódnak ki. A színtévesztők azonban ezeket csak részben, vagy egyáltalán nem látják.

Csoportos színlátás vizsgálat

Cégek számára csoportos szűrést is biztosítunk úgy, ahogyan senki más. Velünk kényelmesen és vesződség nélkül bonyolíthatja le a látásvizsgálatokat, hiszen nem csak mozgó csapatokkal rendelkezünk, akik igény szerint kiszállnak a helyszínre, de egy maradéktalanul felszerelt, a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelő mobil szűrőbusszal is. Így akár olyan helyszíneken is elvégezzük a szemészeti szűrést, ahol nem alakítható ki telepített vizsgáló. Ez egyrészt kényelmet, másrészt ugyanolyan teljes körű vizsgálatot biztosít, mintha az üzletet kerestük volna fel.