Munkaprogresszív szemüveglencsék

Jobb látás és nagyobb kényelem a munkahelyen – munkaprogresszív szemüveglencsék

A presbyop korosztály jelentős része aktív, munkavégző ember. Közülük jó néhányan dolgoznak irodákban, számítógépek előtt. Intenzív közeli munkát végezve. Az alkalmazkodóképességet már részben elveszített szem fokozott terhelésnek van kitéve. Ha a közeli korrekció nem megfelelő, illetve a szemüveg nem alkalmazkodik a különböző távolságokhoz, akkor a szem gyorsan elfárad, bepirosodik, gyorsabban lép fel a fáradtság, rossz közérzet.

Munkaprogresszív szemüveglencsékA modern technológia irányítja és megkönnyíti életünket otthon és a munkahelyen is. Időnk nagy részében csúcstechnológiás készülékekkel és kijelzőkkel dolgozunk. Ezek segítenek nekünk abban, hogy gyorsabbak és hatékonyabbak legyünk. Ha hosszabb időn át kell összpontosítanunk, például, amikor munkahelyünkön számítógépet, okostelefont, tabletet vagy más készülékeket használunk, akkor jól kell látnunk kis és közepes távolságokra. Az olvasószemüvegek, sőt még a progresszív, multifokális lencsék sem ideálisak erre a látómezőre. Gondolt már arra, hogy kifejezetten az Ön munkájára szabott szemüveget viseljen?

Sok ember számára a munka világa egyre gyorsabbá és sokrétűbbé válik. A számítógépek és más készülékek a modern munkahelyen fontos szerepet töltenek be. Éppen ezért fontos, hogy képesek legyünk hosszabb ideig hatékonyak lenni. Látásunk itt kulcsfontosságú, különösen, amikor képernyők és kijelzők előtt dolgozunk. A szemünknek naponta több órán keresztül kell bírnia a megerőltetést közeli és köztes látómezőkben.

Lehet, hogy Ön már olvasószemüveget vagy progresszív, multifokális lencsét visel munkahelyén, ennek ellenére megfigyelhető, hogy gyakran nagyon természetellenes testtartást veszünk fel, ha ilyen szemüveget használunk.

A munkaprogresszív szemüveglencsék hasonlóak a progresszív lencsékhez de elsősorban közeli és munkatávolságra lettek kialakítva. A szem így a váltakozó távolságokhoz éppen szükséges korrekciót kapja meg. Így kevésbé fárad el és a munkavégzés hatékonyabbá válik. Kényelmesebb látást biztosítanak az íróasztal, a számítógép, vagy a termelőgépek mellett egyaránt.
A beltéri szemüveglencséket a legújabb ergonómiai megoldásoknak megfelelően tervezték irodai munkához, illetve egyéb beltéri munkavégzéshez. Ezen kívül minden olyan (professzionális) tevékenységhez is illenek, amely éles látást igényel közeli és különböző közbenső távolságokra egyaránt.

A beltéri lencsék extra támogatást nyújtanak Önnek, és kényelmes, nyugodt látást biztosítanak, Ön akármit is csinál.
Éles és torzításmentes látást garantálnak minden körülmények között, valamint védik a szemet a fáradságtól és irritációtól, így megelőzhető a fejfájás kialakulása. A beltéri lencsék hozzáadott értéket is képviselnek az irodai munka során, ahol a középtávolságra való jó látás elsődleges fontosságú.

Szemüveglencse technológia és a testtartás képernyő előtt

A képernyő, a billentyűzet és az olvasott anyagok helytelen elrendezése az irodai számítógépeknél látási problémákat okozhat. Ahhoz, hogy a szemüveget viselő a különböző távolságokra megfelelően fókuszálni tudjon, a fej és testtartása természetellenes lesz, ami a testtartás okozta kényelmetlenséghez vezethet. Ahogyan öregszik, a szemlencsének egyre nehezebb lesz a különböző távolságokhoz alkalmazkodni.

A képernyő előtti munkavégzés és olyan tevékenységek végzése, ahol gyakran kell váltogatni a különböző látási távolságok között, jelentős elfáradást okoz a szem folyamatos megterhelése miatt.

Olvasószemüveg viselése a munkahelyen

Egyfókuszú lencséket használnak a szokásos olvasószemüvegekben, amelyek lehetővé teszik, hogy viselőjük tisztán lásson rendes 30-40 cm-es olvasási távolságban, amely egyben az ideális távolság a billentyűzetekhez és nyomtatott anyagokhoz is. Ha azonban az alkalmazott a számítógép képernyőjét és a környező területet is élesen szeretné látni, akkor le kell hajtania a fejét és át kell néznie az olvasószemüveg felett, vagy automatikusan közelebb hajolunk a képernyőhöz. Ez a rossz testtartás, vagy természetellenes fejtartás erősen megterheli a vállakat és a nyakizmokat és a hát megerőltetését okozhatja.

olvasószemüveg viselése

Modern progresszív lencsék viselése a munkahelyen

A multifokális, vagy más néven progresszív lencséket úgy alakítják ki, hogy a viselője 40 cm-től minden távolságra jól lásson. A progresszív lencse alsó részével a hozzánk közeli tárgyakat láthatjuk. Ahhoz azonban, hogy a számítógép képernyőt  jól lássunk a lencse alsó és középső részén próbálunk kinézni. Ehhez fel kell emelni fejünket, hogy a lencsének ezen részén keresztül tisztán lássunk. Ha ez a testtartás hosszú ideig fennáll, akkor túlzott megerőltetésnek tesszük ki nyakunkat és vállunkat.

progressziv lencse viselése

A munkaprogresszív szemüveglencsék

A munkaprogresszív lencséket kifejezetten a számítógépes munkahelyekhez tervezték, hogy korlátlan látást biztosítson a számítógépes munka során.

Az előnyök:

  • Észrevétlen, az éleslátást folyamatosan biztosító átmenet a 40 cm es és a kb. 3 méteres látási távolságok között.
  • A fej ideális helyzetben marad, így a billentyűzet, a számítógép képernyője és a munkához kapcsolódó dokumentumok is tisztán láthatók.
munkaprogressziv lencse viselése

Új ZEISS officelens szemüveglencsék a kényelmesebb látásért

Az új ZEISS officelens munkaprogresszív szemüveglencsék a viselő személyes igényeire szabottak és kényelmes testtartást eredményeznek. Ezek a szemüveglencsék nagyon nagy látómezőt kínálnak kis és közepes távolságokra (fél méter és négy méter között). Ezáltal a lehető legjobban láthatunk és dolgozhatunk pontosan abban a tartományban, amit a munkánk megkövetel. Fejünk és nyakunk természetes, nyugodt helyzetben lesz egész nap.

Jobb látás ZEISS officelens szemüveglencsékkel három testre szabott változatban:

zeiss officelens

A Carl Zeiss Vision által fejlesztett, maximális köztes távolságot (Maximum Intermediate Distance = M.I.D.) meghatározó, új technológiának köszönhetően a Zeiss officelens munkaprogresszív szemüveglencsék a szemüvegviselő látótávolság-igényeinek megfelelően készíthetők el. Kedvező árú modellektől kezdve nagyon pontos igényekhez szabott egyedi megoldásokig minden elérhető nálunk. A munkaprogresszív szemüveglencsék gyártására a szemüvegviselő munkahelyén nap mint nap szükséges maximális látótávolság alapján kerül sor. Az M.I.D. érték az a távolság egy térben, amit a szemüvegviselőnek tisztán és élesen kell látnia.

Négyféle szemüveglencsét kínálunk:

  • „Near” officelens: Ezzel a kialakítással a maximális távolság, amire a szemüvegviselőnek élesen kell látni, két méterre van beállítva. Ez a változat olyan személyeknek ideális, akik főleg számítógép előtt dolgoznak vagy sokat olvasnak.
  • „Room” officelens: Ezzel a szemüveglencsével a maximális távolság négy méterre van beállítva, így a viselő az olvasótávolságra és a közvetlen környezetre láthat. A „Room” modellt olyan személyeknek terveztük, akik például vásárlókkal foglalkoznak és ezzel párhuzamosan a képernyő előtt is dolgoznak.
  • “Book”(könyv) officelens: A „Book” (könyv) kialakítás kiszélesített látótérrel rendelkezik egy méteres olvasótávolságig. Az olvasószemüveggel szemben, melyek általában személyre szabott fix olvasótávolságra vannak tervezve, a „Book” (könyv) jelentősen nagyobb látóteret garantál, így könnyedebb olvasási élményt is.
  • „Individual” officelens: Ez a változat a szemüvegviselő egyedi igényeire van szabva. Az optimális maximum látótávolság nagyfokú pontossággal van megállapítva. Ezen kívül a viselő centrálási adatait, közeli munkatávolságát és szemüvegkeret méreteit is figyelembe vesszük a szemüveglencse gyártása során.

A ZEISS officelens munkaprogresszív szemüveglencsék, csakúgy, mint a progresszív szemüveglencsék, egyfókuszú lencsék, elérhetők az üzletünkben különböző változatokban (officelens Plus, officelens Superb és officelens Individual), többfajta anyagból és tulajdonságokkal.

Zeiss Officelens Book

Zeiss Officelens Book

“Fejlett olvasószemüveg” irodai szemüveglencse-típus tiszta látást biztosít 100 cm fix MID olvasótávolságig.

Zeiss Officelens Near

Zeiss Officelens Near

Irodai szemüveglencse az olvasótávolság és 200 cm-es MID között biztosít éles látást.

Zeiss Officelens Room

Zeiss Officelens Room

“Beltéri progresszív az olvasótávolság és akár 400 cm-es MID között biztosít éles látást.

ZEISS officelens szemüveglencsék nem csak munkahelyre

A ZEISS officelens munkaprogresszív szemüveglencsék abban is segítenek, hogy szabadidőnkben is jobban lássunk, olvasás, tévénézés, főzés, internetezés, online csevegés, vagy hangszeren játszás közben. Készséggel adunk tanácsot és segítünk kiválasztani a legjobb megoldást a ZEISS officelens szemüveglencsék közül.

Hasznos tanácsok a megfelelő munkaszemüveg kiválasztásához

A munkaprogresszív lencséket azok számára fejlesztették ki, akik számítógép képernyője előtt dolgoznak, vagy olyan feladatot végeznek, ahol gyakran kell váltogatni a kb. 40 cm és 3 m látási távolságok között. Az egyedi kialakítás elősegíti az egészséges látást a lényeges távolságokban.

Szemkímélő irodai praktikák

Szemünk akkor van nyugalmi helyzetben, ha kb. 5 méteres távolságra, magunk elé lefelé nézünk. Ez a kényelmes „szemtartás”, ami nem jelent megerőltetést számunkra. Amikor közelebbre, például a képernyőre szegezzük a tekintetünket, szemünk azonnal alkalmazkodni kezd a helyzethez. Ez egy egészséges szemnek nem jelent problémát, ám miközben a monitor előtt dolgozunk, szemünk is folyamatosan „dolgozni” kényszerül. Nem csoda tehát, ha nap végére teljesen elfárad.

Lankad a figyelmünk

Ilyenkor a leggyakrabban előforduló panaszok: fejfájás, viszkető és égő szemek, esetenként a látás vibrálása. Homályosan látunk távolra, szemünk elfárad, nehezen tud fókuszálni a papírról a képernyőre – és vissza. Ez zavaró a munkában, eltévesztjük, hol is tartottunk. Az is előfordul, hogy nem látjuk tisztán a távoli dolgokat, ha sokáig néztük a képernyőt. Ezek a panaszok egyértelműen a szem túlerőltetését jelzik.

Nincs felső korhatár

40 éves kor után szemünk is öregszik, szemlencsénk elveszti rugalmasságát. Ez ellen nem lehet védekezni, természetes biológiai folyamat. Akik monitor előtt dolgoznak, ilyenkor azt tapasztalják, hogy a képernyőn látható szöveg nem elég éles. Ám ez esetben nem a képernyő beállításával van probléma, hanem hogy közelre már nem látunk élesen. A problémára kifejezetten irodai munkához kifejlesztett szemüveglencsék kínálnak megoldást. A hagyományos olvasószemüveg csak 40-50 cm-es távolságon belül nyújt éles képet, ám a jól beállított képernyő rendszerint egy karnyújtásnyira, úgy 80 cm-re helyezkedik el tőlünk. (Kivételt képeznek ez alól a laptopok.) A folyamatos dioptria átmenetnek köszönhetően az irodai munkához kifejlesztett szemüveglencséken keresztül a közeli billentyűzet vagy könyv ugyanolyan jól látható, mint a kissé távolabbra eső képernyő.

Munkahelyi szemüveg extrákkal

A munkaprogresszív lencsetípus kiválasztásakor figyelembe vesszük a viselő számára szükséges „addíciót” (olvasási korrekció) és/vagy „degressziót” (az olvasási korrekció csökkentése a lencse teteje felé). Kiindulási pontként a viselő életkora is használható. A viselő szokásos olvasási korrekciója a lencse alsó része felé található. Az olvasási korrekció fokozatosan gyengül a lencse teteje felé. A lencse felső részén a látás max. kb. 3 m távolságban éles. A különböző részek közötti átmenet egyenletes, hasonló a multifokális lencséhez.

Miután a látszerész segítségével kiválasztottuk a munkánkhoz legmegfelelőbb típusú szemüveglencsét, érdemes megfogadni a szakember tanácsait abban is, hogy milyen rétegeket és színezést kérjünk új szemüvegünkre. Az irodai munkához leginkább a zöldes, vagy barnás színezés javasolt, ugyanis nyugtatja a szemet és csökkenti a számítógép képernyőjének zavaró vibrálását. Ezen kívül tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a neonfény bántja a szemünket. Ha munkahelyünkön mesterséges megvilágítás van, a  kék színezés jó megoldást nyújt a műfény zavaró hatásainak kiküszöbölésére.

A megfelelő védő rétegek kiválasztása is fontos.

A rétegek kellemesen nyugtatják a szemet, csökkentik a szemkáprázását és javítják a kontrasztot, használatukkal kevésbé fárad el a szem. A felületkeményítés védi a lencsét a mindennapi használatból eredő apró karcoktól, ezáltal megnöveli szemüveglencsék élettartamát. Létezik olyan különleges réteg, ami a hagyományosnál ötször karcállóbbá teszi szemüveglencsénket.

A tükröződésmentesítő, vagy más néven antireflex réteg még tisztább képet nyújt a mesterséges fénynél, és szemünk kevésbé fárad el a monitor előtt. Növeli a lencse fényáteresztő képességét, így tisztább a látás. A tükrözés miatti látászavarok okozta kellemetlenség csökken.

Tippek és tanácsok

A monitor elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy enyhén lefelé kelljen néznünk, a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető!

A monitor előtti munka során általában mereven nézünk, és hajlamosak vagyunk arra, hogy a kelleténél kevesebbet pislogjunk. Ezért kiszárad és elfárad a szemünk. Figyeljünk arra, hogy időnként tudatosan pislogjunk!

Óránként pihentessük a szemünket néhány percig: nézzünk el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon. Álljunk föl és tornáztassuk meg nyakizmainkat, nyújtózkodjunk!