Gyermek szemvizsgálat

06 aug
gyerek szemvizsgálat

Gyermek szemvizsgálat – Mikortól vigyük gyermekünket látásvizsgálatra?

Amikor megszületik egy baba, minden esetben, mindenki számára az a legfontosabb, hogy egészséges legyen. A szülők innentől kezdve – ha akarják, ha nem – egy örök aggódásnak vannak kitéve. Főként az első gyermekesek, akikben még több a kérdés ilyenkor. Minden rendben van vele? Észre fogom venni, ha baj van?

Az egészséget és megfelelő fejlődést folyamatosan nyomon követik a védőnők és a gyermekorvosok, ami megnyugtató, ám még így is többször tanácstalanok lehetünk. Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára sem, hiszen, ha örökké rettegő „paramamik és parapapik” leszünk, az a gyermek számára sem jó. Mit tegyünk akkor mégis?

Először is, hallgassunk mindig az ösztöneinkre. Másodszor pedig, ne szalasszuk el az egyes vizsgálatokat még akkor sem, ha látszólag minden rendben. Az egyes szűrővizsgálatok eleinte kötelezők, azonban később a mi feladatunk lesz, hogy ezeket észben tartsuk és beiktassuk. A látás szemmel tartása már születéstől kezdve nagyon fontos feladat. Először, vagyis pár hónapos korban persze csak az érzékelést, fókuszálást, fényhez való alkalmazkodást és a szemmel történő követést vizsgálhatjuk.

Ezt követően 3 évesen, majd 5-6 éves korban, vagyis az iskolakezdés előtt is lényeges elvinni a gyerkőcöt látásvizsgálatra. Természetesen, amennyiben már korán látáskorrekcióra szorul, akkor a kontrollt be kell iktatnunk minden évben. Viszont, ha semmi probléma nincs, akkor ezek után ráérünk kétévente is gyermek szemvizsgálat miatt bejelentkezni.

Dr. Deák György szemész főorvos útmutatója

Miért fontos a rendszeresség, és miért kell ilyen korán kezdeni mindezt? Gondoljunk csak bele, egy kicsi gyermek, akinek valamilyen gond van látásával már a kezdetektől, sajnos nem fogja tudni megmondani, hogy valami nem stimmel. Hiszen fogalma sincs arról, hogy milyen a tiszta látás. Ilyenkor tehát egyszerűen nincs összehasonlítási alapja, ezért a szülőknek a tüneteket kell észrevenniük. Ezért is jó, ha elvisszük látásvizsgálatra a picit időben, akkor a rejtett problémák felszínre kerülhetnek.

A tünetek közé sorolható a könnyezés, a gyakori kötőhártya gyulladás vagy fejfájás és a hunyorgás is. Amennyiben ezeket érzékeljük, akkor ne várjuk ki a következő szűrővizsgálat időpontját, hanem nézessük meg inkább minél előbb. Az iskola megkezdése előtt különösen fontos, hogy az esetleges problémák kiderüljenek, hiszen a tanulásban a látás kulcsfontosságú szerepet tölt be.

Gyermek szemvizsgálat

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Gyermek szemvizsgálat, látásvizsgálat – A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.

Gyermek szemvizsgálat

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Gyermek szemvizsgálat, látásvizsgálat – A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.