Strandolás kontaktlencsével

03 júl
strandolás kontaktlencsével

Egy-két jó tanács, mire figyeljünk oda!

A nyár kellős közepén bizony érdemes arról beszélni, hogy milyen – akár apróságnak tűnő – részletekre kell odafigyelnünk strandolás közben. Nem, most nem arról lesz szó, mikor tartózkodjunk a napon és mivel kenjük be magunkat. Hanem arról, mivel jár az, ha valaki kontaktlencsével szeretne mártózni a hűs habokban.

Először is, le kell szögezni, hogy bizony sokkal kényelmesebb a nyári időtöltések többsége, ha nem kell a szemüvegünkre vigyázni, vagy akár letenni azt egyes esetekben, hogy ne történhessen tényleg semmi baja. Ezzel ugyanis megkockáztatjuk, hogy nagyjából semmit nem fogunk élesen látni. A felénk repülő röplabda, vagy a magasra csapó hullámok esetén viszont nem lenne túl nagy baj, ha élesen is látnánk. Emellett könnyen váltogathatjuk a napszemüvegeket, és persze sokan szeretnek olvasni is a parton. De amennyire kényelmes, annyira veszélyes is lehet. Mégis mit képes tenni a kontaktlencsével a víz?

Sajnos elég sokat, még akkor is, ha elővigyázatosan próbálunk fürdeni. A mesterséges vizek klórtartalma szemeink épségét is veszélyezteti például. Mivel ez a kontaktlencsén lerakódik, így folyamatos irritációt is okozhat. Ezen felül a különböző baktériumok, melyek ugyancsak a medencékben, de persze a természetes vizekben is előfordulnak – nem is olyan kis számban -, szintén veszélyeket rejtenek szemeink számára. A kontaktlencsén átjutó vagy megülő kórokozók még nagyobb intenzitással végezhetik káros munkájukat. Ezen felül fontos azt is figyelembe vennünk, hogy úszás közben könnyen kimoshatja a kontaktlencsét a szemünkből a víz.

strandolás

De mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy strandolás közben a fent említett problémákat kiküszöböljük? Elsősorban nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a higiéniára. Amennyiben sokat tartózkodunk klóros, vagy koszosabb vízben, inkább érdemes az egynapos, eldobható kontaktlencsék viselése mellett döntenünk. Ugyanis a lerakódott, káros anyagokat nem biztos, hogy maradéktalanul el tudnánk távolítani a lencsénkről.

Úszás közben pedig jobban tesszük, ha viselünk úszószemüveget. Ez megakadályozza, hogy a víz kimossa a szemükből a kontaktlencsét, és persze a fent említett kórokozók és egyéb anyagok többsége előtt is gátat húz. Amennyiben nem napi kontaktlencsét viselünk, ügyeljünk arra, hogy mindig friss folyadékban tároljuk azokat, és maradéktalanul tartsunk be minden egyes előírást a tisztítás terén. Érdemes lehet még olyan szemcsepp gyakori alkalmazása is ilyenkor, mely nedvesen tartja a szemet és a lencsét is. Ez szintén megakadályozhatja, hogy az leváljon szemünkről.

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy a kontaktlencse viselése nem éppen a legjobb döntés strandolás közben, viszont annál kényelmesebb. Viszont, ha kellőképpen odafigyelünk, akkor megelőzhető a baj. A legmegfelelőbb választás ilyenkor tehát a Rapidus Optika kínálatában is megtalálható, fent említett napi lencse viselése.

Kontaktlencse viselés

Kérjen időpontot konzultációra

A Rapidus Optikában biztos, hogy megtaláljuk a tökéletes kontaktlencsét! A látásvizsgálat során felmérjük a szem állapotát és megállapítjuk, milyen dioptriára, görbületre van szükség, és hogy a páciens szeme alkalmas-e a lencseviselésre.

Kontaktlencse viselés

Kérjen időpontot konzultációra

A Rapidus Optikában biztos, hogy megtaláljuk a tökéletes kontaktlencsét! A látásvizsgálat során felmérjük a szem állapotát és megállapítjuk, milyen dioptriára, görbületre van szükség, és hogy a páciens szeme alkalmas-e a lencseviselésre.