Szemüveg kell a gyereknek?

04 nov
szemüveg gyerknek

Készüljünk fel együtt a változásra!

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy milyen esélyekkel indul egy olyan gyermek, akinek szemüvegesek a szülei, már ami a látását illeti. Most kicsit azt a témát fogjuk körbejárni, hogy ha már eldőlt, szemüveget kell hordania, akkor mit tehetünk meg azért, hogy jól viselje ezt a változást?

Az általános, szemészeti szűréseken, melyeket adott időben – legtöbbször 1, 3, majd 6 évesen – végeznek el a gyerekeken, szembetűnik, ha valami nem stimmel. Ha nagyobb esélyt látunk arra, például a korábbiakban említett genetika miatt, hogy gyermekünk szemeinél korrigálásra lesz szükség, akkor persze gyakrabban is beiktathatjuk ezt a vizsgálatot. De legkésőbb akkor, ha olyan jeleket érzékelünk, ami arra utal, hogy nem lát jól.

Ha már kiderült, hogy muszáj szemüveget viselnie a kis lurkónak, akkor életkor szerint fel is kell erre készülnünk nekünk is, és persze neki sem árt a segítség ebben. Amikor nagyon pici még, akkor az okozhat problémát, hogy elviselje a szemüveget, ne akarja mindig leszedni magáról. Ilyen esetekben jól jöhet olyan kialakítású keret, melyet valamilyen módon – és persze a kényelmet figyelembe véve – jobban rögzíteni lehet a kicsi fejére vagy fülére.

Ebben a korban és később is jó módszer lehet, ha kifejezetten olyan meséket olvasunk vagy nézünk, melyekben szerepelnek szemüveges állatkák, figurák, gyerekek. Ne féljünk bevonni a szemüveget a játékainkba sem, akár szemüvegessé válhat a pici kedvenc kutyusa is. Így már egyáltalán nem érzi majd egyedül magát ebben az új szituációban.

szemüveg gyereknek

Amennyiben már nagyobbacska gyermekről van szó, kicsit nehezebb lehet a dolgunk. Óvodában és iskolában sajnos sokszor találkozhatunk a kiközösítéssel vagy épp a csúfolódással. Éppen ezért fel kell készülnünk ezekre az eshetőségekre is. Nagy lelki támaszt nyújthat, ha a gyermek inkább különlegesnek, mintsem különcnek érezheti magát. Segítségünkre lehetnek az olyan keretek, melyek menőnek számítanak a csemeték körében, legyen szó épp a pókemberes vagy valamilyen hercegnős motívumokról.

Ugyanilyen jó szolgálatot tesznek a különböző díszítő elemek, matricák, melyeket akár saját maga tehet fel, akár csak a szemüveg tokjára. Az is nagy önbizalmat adhat a gyerekeknek, ha ők választhatják ki – természetesen adott anyagi korlátok között -, hogy milyen szemüvegkeretet szeretnének maguknak. A lényeg, hogy megszeresse a szemüvegét, hiszen akkor szívesebben fogja viselni is. Rá kell mutatni arra, milyen jól áll neki és micsoda felnőttes dologban lehet része. Ha a családban többen is szemüvegesek, akár a testvér is, akkor lehet azzal példálózni, hogy ez mennyire természetes.

Szemüveg gyereknek

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Gyermek szemvizsgálat, látásvizsgálat és szemüvegkészítés – A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.

Szemüveg gyereknek

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Gyermek szemvizsgálat, látásvizsgálat és szemüvegkészítés – A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.