Zeiss DuraVision BlueProtect

13 febr
ZEISS DuraVision

A Zeiss DuraVision BlueProtect blokkolja a magas-energiájú kék fényt

Amikor a pillanat számít, mert nem aggódunk többet a szemünkért – A ZEISS kék-ibolya fényt szűrő kínálata

A digitális eszközök kijelzői és az energiatakarékos izzók magas-eneregiájú kék fényt bocsájtanak ki. Kutatások kimutatták, hogy a fokozott kék-ibolya fény behatás elősegíti a mukuladegeneráció kialakulását és károsítja a retinát. Tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a magas-energiájú kék-ibolya fény behatása károsan befolyásolja az agy alvás-ébrenlét szabályozó hormon, a melatonin termelését, ezzel alvászavarhoz vezethet.

A kék-ibolya fénynek való kitettségünk változó.

A biztonságérzetünk legyen állandó!

A kék-ibolya fény mindenütt jelen van, bár erőssége igen változó.

Megoszlanak a vélemények a kék fény káros és jótékony hatásairól. Egyrészt a kék-ibolya fény segít a téli depresszió és az álmatlanság leküzdéásében. Azonban maradandóan károsíthatja a retinát. Kell-e védekeznünk a kék fény ellen? Ártalmas lehet-e a mesterséges fény, aminek bármikor ki lehetünk téve? Miért szükséges a szervezetünknek a kék fény? Hogyan védekkezünk az ártalmas hatások ellen?

A kék fény pozitív hatásai

A fénynek biológiai hatásai vannak szervezetünkre, ezt több tudományos vizsgálat kimutatta. A hormonháztartásunk egyensúlyát nagyban befolyásolja a fény. Az alvás-ébrenléti ciklusunk szabályozásában nagy szerepe van egy melatonin nevű hormonnak. Ennek a hormonnak termelését a fény befolyásolja, ami nagyrészt a szemünkön keresztül érkezik. A másik kulcsszereplő a szemben lévő melanopszin nevű pigment, ami fényelnyelő tulajdonságú, ez bizonyítottan az alacsony hullámhosszú (kék-ibolya) tartományban a legaktívabb. Ezért a retinánkat érő kék fények nagy befolyása van a pszihológiai állapotunkra, ezért lehet sikeres a fényterápia a téli depresszió és álmatlanság kezelésében.

A fényingerlés fontos szerepet játszik az anyagcsrénkben, mert az UV-fény befolyásolja a szervezetünkben a vitamin előállítást.

Kijelenthetjük: Szükségünk van a kék fényre!

Hogy egy konkrét példát is hozzunk, sok embernek ismerős a korral járó álmatlanság, amely arra a tényre utal, hogy az idős embereknek kevesebb alvásra van szükségük. Az emberi szembe jutó fénynek úgy tűnik, fontos szerepe van ebben a jelenségben. A tipikusan időseket érintő szürke hályog meggátolja a kék fény eljutását a retináig, és a betegek gyógyítását szolgáló intraokuláris lencsék is kiszűrik a kék fényt. Ez felboríthatja főként az idősek nappal-éjszaka ritmusát, és megváltoztatja a számukra szükséges alvás mennyiségét.

De mint sok más esetben is, itt is érvényes a „mindent módjával” szabály.

A kék fény káros hatásai

A túl sok ultraibolya és kék-ibolya sávú fény kárt tehet az emberi szemben. Amellett, hogy a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladását okozza, kárt tehet a szemlencsében is (pl. szürke hályog) és főleg a retinában (makula degeneráció).

Ezért annyira fontos, hogy erős napsütésben 100%-os UV-védelmet biztosító napszemüveget viseljünk, kimondottan olyan helyzetekben, ahol sok a tükröződés, például vízpart környékén vagy havas hegyekben.

kék led

A modern világ: kék fényű fényforrások

Kezdve a világító diódákkal (LED-ekkel) és a xenon lámpákkal az energiatakarékos izzókig és a kijelzők elektromágneses sugárzásáig az életünk javítására és megkönnyítésére tervezett összes „új fényforrás” nagyobb mennyiségben bocsájt ki kék fényt, mint a hagyományos izzók. A fény eltérő spektrális összetétele azt jelenti, hogy jelentősen több kék fény vesz minket körül, mint korábban. Lehet ennek ártalmas hatása a látásunkra?

Mostanáig nem végeztek tanulmányokat arra vonatkozóan, hogy a számítógépes kijelzők vagy az új fényforrások hosszú ideig tartó használata károsíthatja-e a retinát. De fontos megjegyezni, hogy szemünket 30-szor annyi kék fény éri egy átlagos borús napon a szabadban eltöltött egy óra alatt, mint egy monitor előtt töltött egy óra alatt.

Így változtatnak látásunkon a digitális készülékek

A tabletek, okostelefonok és egyéb digitális kijelzők nem csak a minket érő spektrumon változtatnak, hanem a vizuális szokásainkon is. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy sokkal többet nézünk közeli tárgyakat, mint korábban. Ez gyakran azért van, mert a háttér megvilágítása nagyon gyenge. Ez még a gyerekeknél is probléma: az „iskolai miópia” arra vonatkozik, hogy az iskolakezdést követően egyre növekszik a rövidlátásra hajlamos gyerekek száma.

Színtelen szemüveglencsék kék szűrővel

Logikus, hogy a színtelen szemüveglencsénél nincs szükségünk UV-védelemre, ha a szemüveget főként beltérben hordjuk. Azonban beszerezhetünk színtelen lencsét olyan kék szűrővel, mint például a DuraVision® Blue Protect. De miért?

A fényforrások vagy képernyők kék sugárzása néhány ember szemét irritálhatja vagy kifáraszthatja. A kék szűrő élesebb látást is biztosíthat: a látható fény különböző hullámhosszait a szaruhártya és a szemlencse kicsit másként töri meg, így nem mind ugyanabban a fókuszpontban éri a retinát. Néhányunknak ismerősek az ilyen jelenségek: például az, hogy könnyebben látni távolban a pirosat és közelben a kéket; vagy hogy az infografikák piros, zöld és kék vonalaira fárasztóbb fókuszálni, mint egyazon vagy hasonló színeknek a különböző árnyalataira.

Néhányunk azt is észrevette, hogy az erősen kék fényforrások miatt esténként álmatlanabb. Egy sötét szobában vagy a szabadban éjszaka és szürkületben szemünk másik üzemmódra vált át. Gyenge fényviszonyok között a szem az érzékenységét a zöldről a nagy energiájú kék spektrumra állítja. Ez azt jelenti, hogy a kék fényt élénkebben látjuk, így a tükröződéseket is fokozottabban érzékeljük. A sofőröknek ismerős ez a hatás. Őket már előfordult, hogy elvakította a szembe jövő járművek fényszórója, kimondottan, ha a modern xenon vagy LED fényszóróról van szó. Ezekben a helyzetekben a kék szűrővel ellátott szemüveglencse kényelmesebbé teheti a látást.
ZEISS DuraVision® BlueProtect

ZEISS DuraVison BlueProtect

A ZEISS DuraVision® BlueProtect egy speciális réteg, amelyet kimondottan azoknak fejlesztettünk ki, akik idejük nagy részét beltérben töltik LED-ek, TV-k, számítógépek vagy tabletek kijelzőinek kék-ibolya fényével körülvéve.

zeiss duravision

A DuraVision® BlueProtect egy színtelen lencsékhez kiegészítésként adható réteg. A hagyományos ZEISS DuraVision® Premium réteg összes jó tulajdonságával rendelkezik, beleértve az optimalizált keménységét és a könnyen tisztítható kialakítást. A BlueProtect egy olyan kék szűrőt is tartalmaz, amely a 390-440 nm közötti kék fényt gyengíti. Ez jobb látáskomfortot jelent mindenkinek, aki védelmet szeretne beltérben a kék fénnyel szemben anélkül, hogy a 450-500 nm közötti kék fény jótékony hatásairól lemondana. A DuraVision® BlueProtect réteggel ellátott szemüveget egész nap viselhetjük, hacsak nem mégis napszemüveget veszünk fel a kinti teendőinkhez vagy PhotoFusion® lencse mellett döntünk, amely szintén 100%-os UV-védelmet nyújt.