Fogászati védőszemüveg

Miért fontos a fogászati védőszemüveg viselése?

23 máj
fogorvosi védőszemüveg loupe

A legtöbb fogászati védőszemüveg olyan kialakítással rendelkezik, hogy viselőjük számára tökéletes kényelmet garantáljon és sokszor nem is csak a fogorvosnak kell alkalmaznia ezeket az eszközöket!

Előző bejegyzésünkben azzal foglalkoztunk, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy jó orvosi védőszemüvegnek. Most ezen belül egy kicsit mélyebbre megyünk a fogászati területet érintve, hiszen ebben a kérdéskörben további figyelemre méltó részletek rejlenek. Például az, hogy egy fogászati kezelés során nem is biztos, hogy csak a fogorvosnak kell viselnie védőszemüveget.

A fogorvosi munka sokszor mikroszkopikus látást kíván

Természetesen a legelső pont – ha már a fogászatról van szó -, hogy a fogorvosok szempontjából mennyire fontos a teljesen éles, sokszor mikroszkopikus látás biztosítása. A különböző foglalkozásokhoz egyedi igények szerint lehet saját szemüveget kialakítani, ami ennél az ágazatnál ugyancsak elengedhetetlen, hiszen a fogorvos, illetve a fogtechnikus igen apró részletekkel dolgozik. A precíz munkavégzéshez éppen ezért több szempontból is személyre szabott lencsékre és keretekre van szükség, melyek egyrészt könnyű anyagból készülnek, másrészt tökéletes komfortot biztosítanak viselőjüknek. A különböző rétegek tovább javítanak a kényelmi és látásunkat segítő részleteken. Ehhez fontos figyelembe venni, hogy fogorvosok esetén kisebb távolságban, általában fentről vagy oldalról jövő, intenzív fényben folyik a munka nagy része. Amennyiben a szemüveg nem elég, akkor választhatunk egyéb látásjavító segédeszközt ahhoz, hogy még tökéletesebben lássuk a legkisebb részleteket is. A precíziós nagyítókról, vagyis loupékról szintén írtunk már előző cikkünkben.

ZEISS EyeMag fogászati loupe

fogászati védőszemüveg

A védelem több szempontból is fontos

Az éles látás biztosításán túl rendkívül fontos, hogy a körülményeknek megfelelő védelmet is megkapja a szemünk. Egy fogorvos számára a fent említett intenzív fény is sokszor problémát okozna, ha nem megfelelő réteggel ellátott szemüveget viselne. Ugyancsak érdemes védőszemüveget hordani a betegségek terjedésének megakadályozása miatt, hiszen a fogászati rendelőt fellátogató pácienseket közvetlen közelről kell vizsgálni, illetve kezelni. Ezen felül a fogászati technikák között ma már megtalálhatók olyan eljárások, melyek során nem csak a fogorvosnak és az asszisztensnek, hanem sokszor a páciensnek is viselnie kell védőszemüveget. Ilyenek például a lézeres beavatkozások. Ezen eljárások során a lézerfény károsíthatja a szemet, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenkin legyen védőszemüveg.

Védőszemüveg, védőpajzs

A legtöbb fogászati védőszemüveg olyan kialakítással rendelkezik, hogy viselőjük számára tökéletes kényelmet garantáljon. Még akkor is, ha esetleg meglévő szemüveg fölött kell majd hordania a fogorvosnak. A könnyű és valóban megfelelően illeszkedő szemüvegszárak így nem okoznak problémát, illetve nem akadályozzák a zavartalan munkát. Sok esetben a fogászati védőszemüvegek narancssárga színű lencsékkel rendelkeznek, melyek a közvetlen behatások mellett védenek a kék fény, valamint az UV-sugarak negatív hatásaitól is. Használhatók polimerizációs lámpa fényénél is, közben növelik a kontrasztot és fokozzák az élességet, ezzel is segítve a fogorvos munkáját. A különböző védőpajzsok szintén többféle szempontból is óvják a szemeket, illetve a szemüvegeket. Akár a kórokozókról, akár a fogászati kezelések közben keletkező külső hatásokról beszélünk – ilyenek például a csiszolás közben felcsapó részecskék -, minden esetben védelmet nyújtanak a fogászati dolgozóknak.

A fogászatban is tehát rendkívül fontos szerepe van annak, hogy milyen típusú szemüveget, loupe-t vagy védőszemüveget választunk. A teljesen egyéni igényekre kialakított eszközök – melyek a körülményeket is minden szempontból figyelembe veszik – aranyat érnek.

Magas minőségű fogászati védőszemüveg készítés

Rapidus Optika

Kulcsfontosságú, hogy egyéni igények felmérésével, illetve a saját adottságok figyelembevételével készüljön az orvosi védőszemüveg. A Rapidus Optikában minden egyes szempontot figyelembe véve kapunk segítséget, hogy a számunkra legoptimálisabb védőszemüveggel tudjuk végezni munkánkat.

Sürgős ajánlatra van szüksége?

Hívjon minket!

Orvosi védőszemüveg készítés