Régi mítosz? Vagy igazság?

27 szept
régi mítosz

A két legnagyobb tévhit a látásunkkal kapcsolatban

Bizonyára mindenki ismeri azokat a régről eredő, sokszor félelmetes veszélyeket rejtő gondolatmeneteket, melyeket őseink generációról generációra adnak át. Ezek alapja azonban javarészt csak mítosz, ha pedig mégsem az, akkor is a mai világban legtöbbjük már nem állja meg a helyét.

Egyrészt, a modernizáció akkora fejlődést eredményezett, hogy ami régen káros lehetett, az mára már kicsiny veszélyt sem jelenthet ránk. Másrészt sok esetben valóban hittek egy-két tényként kezelt legendában, azonban tévesen. Most nézzük meg, mi a két leggyakrabban elhangzó tévhit, mely a látásunkat veszi célpontként, melyekről még mindig sokan el is hiszik, hogy van némi valóságalapjuk!

1. A televízió és a számítógép rontja a látásunkat:

A régi képernyők helyét ma már teljesen modern LED televíziók és számítógépes monitorok váltották fel, melyek már egyáltalán nem bocsátanak ki káros sugarakat. Ez azt jelenti, hogy ha sokat nézzük a tévét otthon, vagy esetleg számítógép előtt dolgozunk, akkor ilyen hatásokra nem kell számítanunk. Azonban ne felejtsük el, hogy a televízió legalább két méteres távolságra legyen tőlünk, és ne az legyen az egyetlen fényforrás a szobában. Szintén fontos tudatában lennünk annak, hogy bár a látásunkat nem rontja semmiféle káros anyag, szemeinket akkor is megviselheti, amikor egész nap a monitort kell bámulnunk. Ha nem figyelünk oda, akkor egy idő után elmosódhat a kép, fájhat a fejünk vagy éppen fáradtak lesznek szemeink. Ennek kiküszöbölésére tökéletes megoldás a számítógépes védőszemüveg használata.

mítosz lustuló szem

2. Ha szemüveget hordunk, akkor ellustulnak a szemeink:

Korábban sokszor hallhattuk szemüvegesként azt a tanácsot, hogy olykor vegyük le okulárénkat, ezzel edzésben tarthatjuk látásunkat. A tévhit alapja szerint, ha folyamatosan viseljük a szemüveget, akkor ahhoz szemeink hozzászoknak, és úgymond elkényelmesednek. Ennek következtében pedig további látásromlásra számíthatunk. A helyzet az, hogy az igazság ennek pont az ellentéte. Amennyiben látásunk korrigálásra szorul, akkor bizony szüksége van a megfelelő, és minden szempontból hozzánk passzoló segítségre, legyen az akár szemüveg, akár kontaktlencse. Amennyiben ezt a segítséget nem kapják meg, akkor szemeink elfáradnak és bizony ez további kellemetlenségeket és látásromlást szülhet. A korrigálás hiánya ugyanis nagyon megerőltető látásunk szempontjából. A legjobbat tehát akkor tesszük, ha minél hamarabb elmegyünk egy látásvizsgálatra, mely alapján megkaphatjuk a számunkra tökéletes megoldást, melyet aztán rendeltetésszerűen viselünk is.

Rapidus Optika

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Szemeink és látásunk sorsát bízzuk inkább profikra! A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.

Rapidus Optika

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Szemeink és látásunk sorsát bízzuk inkább profikra! A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.