A szemészeti problémák típusai

28 nov
szemészeti problémák

Csoportosítás az okok szerint

Látásunkkal kapcsolatos problémáink többféle, különböző okokra vezethetők vissza. Most ezeket az okokat fogjuk kicsit csoportosítani, hogy megnézzük, mi is állhat az egyes gondok hátterében. Később pedig bővebben is kifejtjük ezeket most induló cikksorozatunkban, ahol egyenként foglalkozunk majd velük.

Öröklött vagy veleszületett szemészeti problémák

Az egyik leggyakoribb ok bizony a genetikában keresendő. Ezért fordulhat elő, hogy sokszor már nagyon pici korban gondok vannak a látással. Ilyen lehet például a színtévesztés, vagy a látóideg-sorvadás. Veleszületett problémaként megemlíthető a szemtengelyferdülés és a kancsalság is.

Idősödéssel járó problémák

A természetes öregedési folyamatok miatt a szemlencsében levő kötőszöveti rostok fokozatosan veszítenek rugalmasságukból. Ez a lencse fókuszáló-képességének csökkenését eredményezi. Úgynevezett öregszeműség alakul ki, ami tehát egy természetes folyamat része. A tökéletes megoldást természetesen az olvasószemüveg, vagy kontaktlencse viselése adja meg.

Valamilyen fertőzés okozta problémák

Ilyen lehet például az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, a kötőhártya-gyulladás, mely igencsak sokakat érint. Általában valamilyen vírus vagy baktérium a ludas ilyen esetekben. Szintén baktérium felelős az árpa kialakulásáért is. Ez azonban látáskárosodást nem okoz.

cukorbetegség

Más betegség kihatása a szemekre

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb, háttérben húzódó probléma, ami a szemek különböző gondjaihoz vezet. A látás romlását, homályos foltokat, gyakran kialakuló árpa megjelenését is eredményezheti. Kezeletlen cukorbetegség esetén sajnos akár a teljes vakság is fenyegethet. Ilyenkor elsősorban magát a betegséget kell kezelni, de természetesen a szem problémáit is meg kell oldani tünetileg.

A szem romlásával járó problémák

Persze maga a szem romlása is már egy nagy probléma. És valószínű, hogy annak az oka a fentiekben keresendő. De sajnos ezek a gondok további bajokat is eredményezhetnek, főként, ha nincsenek kezelve időben. A látás romlása sajnos gyorsabbá válhat, ha nem kérünk segítséget időben.

Szemsérülések

Talán az egyik leginkább rémisztő csoportja ez a szóba hozható problémáknak. A szem sérülése lehet mechanikai, vegyi, elektromos, illetve sugárzás általi. Akár a munkavégzés közben, akár valamilyen szabadidős tevékenység közben szerezzük, egy életre viselhetjük a sokszor tragikus következményeket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden szemünket veszélyeztető esetben hordjunk munkavédelmi szemüveget.

Szemészeti problémák

Látásvizsgálat, szemüvegkészítés

Bármilyen látással kapcsolatos probléma esetén első sorban az okokat kell megkeresni, mely egy látásvizsgálat során szakemberünk segítségével kiderül. Kérjen időpontot és tegyen meg mindent az éleslátás érdekében.

Szemészeti problémák

Látásvizsgálat, szemüvegkészítés

Bármilyen látással kapcsolatos probléma esetén első sorban az okokat kell megkeresni, mely egy látásvizsgálat során szakemberünk segítségével kiderül. Kérjen időpontot telefonon és tegyen meg mindent az éleslátás érdekében.