Hogyan óvjuk látásunkat?

10 dec
látás

Nagyon sokat számít, mi mit teszünk szemeink egészségéért!

Látásunk több oldalról is veszélyeztetve van, és különböző okai lehetnek annak, ha valami gond van vele. Közbeszólhat a genetika, valamilyen nem várt baleset és persze az idő vasfoga is nyomokat hagyhat rajta. Azt azonban kevesen tudatosítják, hogy bizony sokat tehetünk szemeink világának megóvásáért.

Lehet, hogy csak egy kis időt nyerünk ezzel, de az is tengernyinek számít. Lehet, hogy olyan végzetes dolgot tudunk kivédeni, ami örökre megváltoztatná életünket, méghozzá igencsak negatív irányban. Vegyük most sorra, mi magunk mit tehetünk azért, hogy látásunkat megvédjük, és megőrizzük szemeink egészségét, ameddig csak lehetséges!

Ahhoz, hogy kicsit kicselezzük a múló időt, rengeteget tehetünk. Elsősorban fontos megemlíteni az egészséges étrendet, mely hatalmas szerepet játszik szemeink hogylétében is. Fogyasszunk például minél több répát, hiszen rengeteg béta-karotint és A-vitamint tartalmaz, melyek kifejezetten jót tesznek látásunknak. Emellett természetesen más vitaminok is jó szolgálatot tehetnek ilyen téren, mint például a C-, vagy az E-vitamin.

egészséges étrend

Sokat jelent az is, ha minimalizáljuk azokat a szokásokat és tevékenységeket, melyek fárasztóak szemeinknek. Ilyen például a monitor folyamatos bámulása, legyen az akár munka vagy szórakozás miatt. Amennyiben nem tudjuk csökkenteni ezt az időt, akkor viszont ügyeljünk néhány fontos szabály betartására. Munka közben tartsunk megfelelő mennyiségű szünetet, és persze nem elhanyagolható az sem, milyen távolságból meredünk a számítógépre vagy a televízióra. Ugyancsak igaz ez az olvasásra is. Ha túl közelről nézzük a könyvünket, a betűk hamarabb össze fognak mosódni és akár a fejünk is megfájdulhat.

És itt meg is kell említeni azt, hogy ha olyan mértékű szemfáradást észlelünk, ami eddig nem volt, vagy egyre jobban közel kell hozni az olvasnivalót, esetleg nem látjuk megfelelően a közlekedési táblákat, akkor bizony muszáj elmennünk egy látásvizsgálatra. Legkésőbb akkor, de az a legjobb, ha rendszeresen beiktatunk látásszűrést, ezzel is védelmezzük szemeinket, melyek azonnal segítséget kaphatnak, amennyiben szükséges. Ugyancsak nem hagyhatjuk ki a sorból a védőszemüvegek használatát sem, ami számos élethelyzetben elengedhetetlen. Akár sport, akár munka, vagy éppen a hobbink követeli meg, viseljünk védőszemüveget, hogy végzetes baleseteket kerülhessünk el.

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Szemeink egészsége

Felnőtt és gyermek szemvizsgálat, látásvizsgálat és szemüvegkészítés – A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.

Látásvizsgálat és szemüvegkészítés

Szemeink egészsége

Felnőtt és gyermek szemvizsgálat, látásvizsgálat és szemüvegkészítés – A Rapidus Optikában nem csak teljes körű látásvizsgálatra, hanem személyre szabott megoldásokra is számíthatunk.