ZEISS DriveSafe szemüveglencsék

12 jan
zeiss drivesafe

Egyetlen szemüveg mindennapi használatra és a biztonságosabb vezetéshez.

Vezetés közben sokan érzik magukat kényelmetlenül, bizonytalanok és feszültek. Különösen igaz ez rossz látási és időjárási viszonyok között, például esőben, ködben, félhomályban vagy éjszaka. Nagy átlagban a szemüvegviselők 83%-a autót is vezet. A vezetés bárkinek problémákat okozhat. Nem számít az út hossza, a jó látás nélkülözhetetlen a biztonsághoz.

A ZEISS DriveSafe lencsékkel a ZEISS egy új szemüveglencse termékkategóriát vezet be a mindennapos használatra. Ezeket a lencséket kimondottan azoknak a vizuális igényeit szem előtt tartva terveztük meg, akik vezetés közben nagyobb biztonságban és kényelemben szeretnék érezni magukat.
A ZEISS DriveSafe szemüveglencsék egyfókuszú és progresszív kivitelben is elérhetőek.

A ZEISS kifejlesztett egy három összetevőből álló szemüveglencse konstrukciót a mindennapi használatra, hogy a vezetést biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye.

 1. A Luminance Design® Technológia a ZEISS-től figyelembe veszi a pupilla méretét gyenge fényviszonyok között
 2. A ZEISS DuraVision DriveSafe réteg akár 64%-kal csökkenti az érzékelt tükröződéseket
 3. A ZEISS DriveSafe lencsekialakítás akár 43%-kal nagyobb köztes látómezővel rendelkezik, hogy könnyebben válthassunk fókuszt a műszerfal és a tükrök között. És távoli látómezeje is akár 14%-kal nagyobb, hogy az útról átfogóbb képet kapjunk.
zeiss drivesafe

1). Jobb látás gyenge fényviszonyok között, hogy a vezetés biztonságosabb és kényelmesebb legyen

zeiss drivesafe

2). Kevesebb tükröződés éjszaka a szembejövő autókról és közvilágításról

zeiss drivesafe

3). Az út, a műszerfal, a belső és a külső tükrök is megfelelően láthatók

Előnyök a szemüvegviselő szempontjából

Egyetlen szemüveg mindennapi használatra és biztonságosabb vezetéshez:

 1. Jobb látás gyenge fényviszonyok között, hogy a vezetés biztonságosabb és kényelmesebb legyen
 2. Kevesebb tükröződés éjszaka a szembejövő autókról és közvilágításról
 3. Az út, a műszerfal, a belső és a külső tükrök is megfelelően láthatók

1.) Jobb látás gyenge fényviszonyok között.

Luminance Design® Technológia a ZEISS-től.

A probléma
A pupilla reagál a környezeti fény intenzitására, legfőképp a közvetlenül a szembe érkezőre. Nappali fényviszonyoknál a pupilla szűk, éjszaka azonban tág. Gyenge, úgynevezet mezopikus fényviszonyoknál, azaz szürkületkor, esőben, borús napokon vagy éjszakai vezetéskor a pupilla átmérője valahol az egyéni szűk és tág állapot között van. A tér érzékelése és a távolság becslése is nehezebben megy ilyenkor a sofőr számára.

A mezopikus látás területén végzett alapos kutatómunka után* meghatároztuk a ZEISS Luminance Design® Technológia alapjait, majd viselési próbák során igazoltuk ezeket. Röviden: léteznek erős fényviszonyok (fotopikus látás), a fénymentesség (szkotopikus látás) és ezek között gyenge fényviszonyok (mezopikus látás). Mezopikus viszonyok között a fény intenzitása és így a pupilla mérete változik. Ez problémákat okoz a látásban.

*További információt a ZEISS DriveSafe tanulmányban talál.

ZEISS megoldás
A ZEISS kifejlesztette az új Luminance Design® Technológiát (LDT), amely az állandó természetes látást megcélzó lencsekialakításhoz figyelembe veszi a különböző fényviszonyokat és pupillaméreteket. AZ LDT felhasználja a mezopikus körülmények közötti vezetésre jellemző pupillaméretet, és ennek megfelelően optimalizálja a lencsekialakítást: az optimalizáló algoritmusok által alkalmazott pupillaméret 5,0 mm egyfókuszú lencsék esetén, és 4,3 mm progresszív lencsék esetén.

*Így a viselőnek jobb a látása gyenge fényviszonyok között.

zeiss drivesafe

Erős fényviszonyok = fotopikus látás szűk pupillával
Nagy mélységélesség, természetes térérzékelés

zeiss-drivesafe

Fénymentesség (sötétség) = szkotopikus látás tág pupillával
Kis mélységélesség

zeiss-drivesafe

Gyenge fényviszonyok = mezopikus látás változó pupillamérettel
Nehéz körülmények a változó mélységélesség miatt

2.) Kevesebb tükröződés éjszaka.

DuraVision® DriveSafe réteg a ZEISS-től.

A probléma

A tükröződések azt jelentik, hogy erős fényben nehezen látunk. Ezt okozhatja közvetlen napfény vagy műfény. Kimondottan éjszakai vezetés közben a Xenon vagy LED autófényszórók nagy fényereje igen zavaró. A tükröződés veszélyes lehet, mivel csökkenti a tárgyak láthatóságát és a szem kontrasztérzékenységét.

Az L-LAB* autóipari világítástechnikai szakembereinek segítségével, akik csúcstechnológiás berendezéseket bocsátottak a rendelkezésünkre, a ZEISS látáskutatói tükröződési kísérleteket végeztek. Ezek jelentették a különböző rétegszimuláló belső tanulmányok** alapját. A Xenon HID vagy LED autófényszórók kék spektruma (különösen a 400-450 nm közötti tartomány) miatt a sofőröknek tükröződésekkel kell megbirkózniuk.

*Az L-LAB, ami a „Light Laboratory”, azaz a „fénylabor” rövidítése, egy olyan kutatóintézet, amely az autóipari világítástechnikára és a mechatronikára összpontosít a Paderborn Egyetem és a Hella KGaA támogatásával. Kutatási területeik közé tartozik a jövő autóipari világítástechnikája, az alapvető vizuális észlelés kutatása, prototípusok fejlesztése és technológiák bemutatása.

**További információt a ZEISS DriveSafe tanulmányban talál.

ZEISS megoldás
A DuraVision® DriveSafe réteg részben visszaveri ezen hullámhosszú fénysugarakat, így a prémium AR rétegekkel összehasonlítva akár 64%-kal*** jobban csökkenti az érzékelt tükröződéseket.

*** ZEISS prémium rétegekhez viszonyítva

zeiss-drivesafe

DuraVision® DriveSafe réteg nélkül

zeiss-drivesafe

DuraVision® DriveSafe réteggel: akár 64%-kal*** kevesebb tükröződés

Kevesebb irritációt kiváltó zavaró fényjelenségek, mint például a fényforrás körüli holdudvar, a délibáb és a tükröződés okozta irritáció

zeiss drivesafe
zeiss drivesafe

3.) Az út, a műszerfal és a tükrök is megfelelően láthatók

ZEISS DriveSafe Lens kialakítás.

A probléma

A vezetés nagy figyelmet igényel a sofőr részéről. Az idő nagy részében átfogó képre van szükségük az útról, hogy megítélhessék a forgalmi körülményeket. A helyzet nehézségeket okozhat, kimondottan progresszív szemüveget viselők számára, amikor a fókuszt az út, a műszerfal és a tükrök között váltogatják. Ekkor válik elengedhetetlenné a dinamikus látás.

Az FKFS-sel* közösen végzett tanulmány során követtük a szem mozgását és beazonosítottuk a sofőrök látómezőkre vonatkozó vizuális igényeit:

 • A megfigyelt idő 97%-ában az utat figyelik.
 • A megfigyelt idő 2%-ában a műszerfalat nézik.
 • A megfigyelt idő 1%-ában váltanak fókuszt a tükrök között.

*Az FKFS Research Institute of Automotive Engineering and Vehicle Engines Stuttgart (Autóipar-mérnöki és Járműmotor Kutatóintézet Stuttgart) a Stuttgarti Egyetemhez kapcsolódó független alapítvány. Az 1930-ban alapított FKFS mára az egyik legnagyobb kutatóintézet az autóipar-mérnöki szolgáltatásainak területén, jelentős autógyártóknak és beszállítóknak dolgozik. További információt a ZEISS DriveSafe tanulmányban talál.

ZEISS megoldás

A ZEISS a progresszív szemüvegviselők dolgát is meg szeretné könnyíteni abban, hogy gyorsabban tudjanak fókuszt váltani az út, a műszerfal és a tükrök között, így kifejlesztette az új DriveSafe progresszív szemüveglencsét. Ennek a típusnak optimalizált a távoli és a köztes látótere, így kevésbé van szükség a fej vízszintes mozgatására.

 • Dinamikus látás az út, a műszerfal és a tükrök közötti gyors fókuszváltáshoz
 • Az olvasórész ideális mindennapos tevékenységekhez.
Akár 43%-kal nagyobb köztes látómező, hogy könnyebben válthassunk fókuszt a műszerfal és a tükrök között. És akár 14%-kal nagyobb távoli látómező, hogy az útról átfogóbb képet kapjunk.

** ZEISS prémium progresszívekhez viszonyítva

zeiss-drivesafe
zeiss-drivesafe

A ZEISS DriveSafe porgresszív és egyfókuszú szemüveglencsékkel könnyebb átlátni a forgalmat és ideálisak mindennapos szituációkhoz is